Το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers κατήγγειλε ότι η Mossack Fonseca δεν δούλευε μόνη της.
11.05.2016, 14:58 | efsyn
Τελικά η Δικαιοσύνη είναι όντως τυφλή. Ο Antoine Deltour βραβεύτηκε πέρσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίων Πολιτών για την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks, τη «μηχανή» της παγκόσμιας φοροαποφυγής που είχαν στήσει επί σειρά ετών σε συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου 350 επιχειρηματικοί κολοσσοί του πλανήτη, όπως οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank και Apple.
Η Εισαγγελία του Λουξεμβούργου όμως ουδόλως έλαβε υπόψη της το παραπάνω βραβείο και τη σημασία των αποκαλύψεων.
Χθες, στη δίκη που διεξάγεται στο Μεγάλο Δουκάτο ζήτησε την καταδίκη τόσο του Deltour όσο και του συναδέλφου του, επίσης πρώην υπαλλήλου της PricewaterhouseCoopers, Raphael Halet, για τη διαρροή των σχετικών ντοκουμέντων του κολοσσού oρκωτών λογιστών, σε φυλάκιση 18 μηνών.
Για τον Edouard Perrin, τον δημοσιογράφο στον οποίον οι Deltour και Ηalet έδωσαν τα επίσημα έγγραφα, ο εισαγγελέας David Lentz ζήτησε την επιβολή προστίμου.
Η δίκη αυτή ανέδειξε για ακόμη μια φορά την τεράστια υποκρισία των δυτικών κυβερνήσεων και θεσμών έναντι των ανθρώπων (whistleblowers) που τολμούν να προβούν σε αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς, όπως η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Μανιφέστο
Tην περασμένη Παρασκευή ένας άλλος whistleblower, που δημοσιοποίησε τα 11,5 εκατ. έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca, γνωστά και ως Panama Papers, έσπασε τη σιωπή του.
Το εν λόγω «βαθύ λαρύγγι», του οποίου η ταυτότητα και το φύλο παραμένουν μυστικά, αρνήθηκε τις κατηγορίες κάποιων ότι είναι κατάσκοπος.
«Δεν εργάζομαι, ούτε εργάστηκα ποτέ για καμία κυβέρνηση ή μυστική υπηρεσία άμεσα ή μέσω συμβολαίου», έγραψε, τονίζοντας ότι οι αποκαλύψεις του και η δημοσιοποίησή τους μέσω του διεθνούς Τύπου ενθαρρύνουν μια νέα παγκόσμια συζήτηση για τους φορολογικούς παραδείσους.
«Οι εταίρες-βιτρίνα συχνά σχετίζονται με το έγκλημα της φοροαποφυγής. Τα Panama Papers δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αν και δεν είναι παράνομες οι εταιρείες-βιτρίνα, εξ ορισμού χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση ενός ευρέος φάσματος σοβαρών εγκλημάτων», τόνισε σε γραπτό του «μανιφέστο» 1.800 λέξεων ο whistleblower των Panama Papers, συμπληρώνοντας ότι «η οικονομική ανισότητα είναι ένα από τα καθοριστικά ζητήματα των καιρών μας».
H πηγή αποκάλυψε ότι τα ντοκουμέντα για τη δράση της Mossack Fonseca –που επί χρόνια έστηνε εταιρείες-βιτρίνα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για λογαριασμό των πλουσίων πελατών της– δόθηκαν αρχικά σε τεράστια συγκροτήματα Τύπου, τα οποία όμως, αφού τα εξέτασαν, επέλεξαν να μην τα δημοσιεύσουν.
Παρατήρησε ακόμη ότι «η επικρατούσα αφήγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το σκάνδαλο έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στο τι επιτρέπεται και είναι νόμιμο σε αυτό το σύστημα. Το τι επιτρέπεται είναι στην πραγματικότητα σκανδαλώδες και πρέπει να αλλάξει» διεμήνυσε.
Το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers κατήγγειλε ακόμη ότι η Mossack Fonseca δεν δούλευε μόνη της.
Παρά τα επανειλημμένα πρόστιμα και τις παραβιάσεις των κανονισμών, αυτή κατάφερε να βρει συμμάχους σε κορυφαία δικηγορικά γραφεία σε κάθε χώρα του κόσμου, τόνισε.
Επέκρινε ακόμη τους συντηρητικούς πολιτικούς για την απόκρυψη των δικών τους πρακτικών στις οποίες εμπλέκονται υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και τις κυβερνήσεις για τη σκληρή στάση που τηρούν έναντι των wistleblowers.
Ζήτησε, τέλος, από τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα προκειμένου να τερματιστεί το οικονομικό απόρρητο σε «διάφορες υπεράκτιες κτήσεις της, οι οποίες αποτελούν αναμφισβήτητα τον ακρογωνιαίο λίθο της θεσμικής διαφθοράς σε όλο τον κόσμο».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φιλοξενεί την Πέμπτη φιλόδοξο διεθνές συνέδριο για τη διαφθορά.
Ωστόσο, τις εξαγγελίες του για ένα δημόσιο μητρώο επιχειρήσεων σε όλη τη βρετανική επικράτεια και την κατάργηση του απορρήτου απορρίπτουν οι κυβερνήσεις τόσο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (στις οποίες η Mossack Fonseca είχε συστήσει το 50% των εταιρειών-βιτρίνα) όσο και της πλειονότητας των υπόλοιπων υπεράκτιων κτήσεών της, που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: