O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα
18.05.2016, 22:11 | efsyn.gr
Για το δεύτερο μισό του 2017 μεταθέτει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα απορρίπτοντας την πρόταση του ΔΝΤ που αφήνει να εννοηθεί πως αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους δε θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στη γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επανειλημμένα ζητεί την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.
Στο αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt που αποκαλύπτει το έγγραφο, περιγράφονται οι κινήσεις του Βερολίνου.
Το έγγραφο συνδέει τα μέτρα με «την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων έως το 2018», αναβάλλοντας τα σχέδια ελάφρυνσης για μετά τις γερμανικές εκλογές στο δεύτερο μισό του 2017, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Η Handelsblatt σημειώνει πως η αναμονή έως το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος σημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί πλήρη κοινοβουλευτική έγκριση, παρά μόνο «πράσινο φως» της επιτροπής προϋπολογισμού.
Τέλος, σημειώνεται πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη».
Ήξεις αφήξεις για το χρέος από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε
Την Τετάρτη, σε διφορούμενες δηλώσεις για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την μάλλον αμήχανη τοποθέτηση του Βερολίνου.
Ο Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ ερωτώμενος για τη διαρροή στην Wall Street Journal σχετικά με τις προτάσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα και είπε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».
Παρέπεμψε επίσης στη δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο Γ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε:
Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα.
SZ: Δεν δέχεται «πάγωμα» επιτοκίων ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους («πάγωμα» των ελληνικών δανείων έως το 2040 και σταδιακή αποπληρωμή τους από το 2040 έως το 2060 με σταθερό επιτόκιο κάτω του 15% ΑΕΠ της Ελλάδας) προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.
«Είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: