tvxs Ανάλυση | 07:54 | 24 Μάιος. 2016
Δύο διαμετρικά αντίθετα οικονομικά μοντέλα – του ΔΝΤ και της Γερμανίας – κι ένα συντεταγμένο πλέον τόξο πολιτικής πίεσης – της Ουάσιγκτον πρωτίστως και της «μετριοπαθούς» Ευρώπης δευτερευόντως – καθορίζουν τον δρόμο που θα πάρει η υπόθεση του ελληνικού χρέους στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Από την, ντε φάκτο, μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% που ζητά το ΔΝΤ έως το ανώδυνο reprofiling που επιδιώκει η Γερμανία και από τα πλεονάσματα του 1,5% που θεωρεί ρεαλιστικά το Ταμείο έως το «ηρωικό» 3,5% που επέβαλε στο τρίτο Μνημόνιο το Βερολίνο, η απόσταση είναι περίπου κολοσσιαία.
Πολιτική απόφαση για λύση
Όμως, για τον Ομπάμα, την Μέρκελ και τις Βρυξέλλες αποτελεί πλέον ειλημμένη πολιτική απόφαση να κλείσει το ελληνικό δράμα – τουλάχιστον όσον αφορά τη διάστασή του ως παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού θρίλερ διαρκείας. Αυτή η απόφαση κατέστη κάτι περισσότερο από σαφής στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της G7 την περασμένη εβδομάδα στην Ιαπωνία, η ίδια η Μέρκελ την υπονόησε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και ο Λευκός Οίκος φρόντισε με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου – και όχι μόνον – να την επικοινωνήσει σε άπαντες τους εμπλεκόμενους.
Ως εκ τούτου, το σημερινό Eurogroup είναι… καταδικασμένο να έχει happy end για την Ελλάδα, ακόμη κι εάν γι’ αυτό χρειαστεί να καταβάλει για πρώτη φορά πολιτικό τίμημα – το ελάχιστο έστω – ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και, κυρίως, ακόμη κι εάν χρειαστεί το βαθύ χάσμα μεταξύ Βερολίνο και ΔΝΤ να βαπτισθεί σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» και να ενδυθεί, διά της διπλωματικής οδού, με κάποιες βραχυπρόθεσμες παραχωρήσεις και ελαφρύνσεις για την Αθήνα και με μια μεσοπρόθεσμη «υποσχετική» για πιο δυναμική λύση στο θέμα του χρέους.
Πάνω από τα 10 δις η δόση
Κατά το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πουν το «ναι» στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εκταμίευση μιας υπερδόσης τουλάχιστον 10 δις ευρώ και θα αφήσουν ανοιχτό το θέμα του χρέους χαρτογραφώντας απλώς τη διαδικασία που, μέσα στους επόμενους μήνες, θα γεφυρώσει τις διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας.
Κατά το Bloomberg, το Eurogroup θα κλείσει την αξιολόγηση εκταμιεύοντας 11 δις προς την Αθήνα και θα επιχειρήσει να εγγυηθεί, προς το ΔΝΤ, τη βιωσιμότητα του χρέους δεσμευόμενο για μια σειρά τόσο βραχυπρόθεσμων, όσο και μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Κατά άλλες πληροφορίες, που φθάνουν από κοινοτικές πηγές, οι εγγυήσεις αυτές θα έχουν τη μορφή ενός γραπτού «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων και των περιόδων χάριτος στις αποπληρωμές με σταδιακή εφαρμογή και απώτερο ορίζοντα το 2018.
Οι εγγυήσεις της Ευρώπης προς το ΔΝΤ
Στόχος αυτών των εγγυήσεων είναι να πειστεί το ΔΝΤ να διακηρύξει ότι «στηρίζει» – κατ’ αρχήν έστω – το πρόγραμμα και να δεσμευτεί για τη συμμετοχή του σ’ αυτό ακόμη και σε μεταγενέστερο χρόνο. Στα δε εργαλεία που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιστρατεύονται προς ενίσχυση των εν λόγω εγγυήσεων είναι η χρησιμοποίηση των κερδών (περίπου 10 δις) από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ για την εξαγορά από τον ESM μέρους του χρέους της Αθήνας προς το ΔΝΤ, αλλά και μια πιθανή δίοδος για επανεξέταση του στόχου των πλεονασμάτων μετά το 2018 και αφού η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα.
Τέτοιου τύπου εργαλεία και κινήσεις θα ενίσχυαν τη δυναμική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους χωρίς να χρειαστεί να εγκριθεί νέα ελάφρυνση από το γερμανικό κοινοβούλιο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία στα μέσα του 2017, όπως ρητά αξιώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μένει, ωστόσο, να φανεί απόψε στις Βρυξέλλες εάν ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στο Eurogroup, φέρει την εξουσιοδότηση της Κριστίν Λαγκάρντ για να αποδεχθεί μια τέτοια φόρμουλα.
Ή εάν η πολιτική πίεση της Ουάσιγκτον για λύση στο ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνει και μέχρι τέλους στήριξη του μοντέλου του Ταμείου για ριζική μείωση του χρέους «εδώ και τώρα» – ήτοι, εάν πλην των άλλων στοχεύει και σε ευθεία πολιτική ήττα του άξονα Σόιμπλε…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Επιθετικό σχέδιο για το χρέος από το ΔΝΤ: Πάγωμα πληρωμών…
«Μετά τις γερμανικές εκλογές θα συμφωνήσει για το χρέος ο…
Νέα μηνύματα από τις ΗΠΑ για γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους