Δημήτρης Παπαδημούλης
Πολλά έχουν ειπωθεί για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία. Στο πρώτο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, οι πρόεδροι του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Cuidadanos) προσπάθησαν να στριμώξουν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, επικαλούμενοι την υιοθέτηση ενός τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας. Ειπώθηκαν επίσης πολλές ανακρίβειες για τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, εκείνο που έχει περισσότερο σημασία, και αποδεικνύεται τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας μεταξύ άλλων κρατών, είναι το εξής: Η Ευρωζώνη και η ΕΕ χρειάζονται ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα αφορά και θα ενδυναμώνει την κοινωνία των πολιτών.
Η πολύ υψηλή ανεργία, τα σκάνδαλα διαφθοράς, και οι συνεχείς περικοπές στην παιδεία και την υγεία είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας των συντηρητικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ισπανία.
Η ανεργία παραμένει άνω του 20% διαλύοντας τα όνειρα των νέων ανθρώπων, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία, προκαλώντας απελπισία και φτώχεια στην κοινωνία. Η τρομακτική άνοδος της ανεργίας σε τέτοια επίπεδα είναι αποτέλεσμα των σκληρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν αυτά τα χρόνια και στις δύο χώρες. Ειρωνεία της ιστορίας, πως και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, έτσι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στην Ελλάδα, προέβαλαν με περηφάνια το «success story» τους.
Ο δεύτερος τομέας στον οποίο Ελλάδα και Ισπανία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία είναι τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο εκτεταμένος χρηματισμός κομμάτων, η φοροδιαφυγή.
Στα σκάνδαλα αυτά εμπλέκονται πολιτικοί και συνεργάτες πολιτικών, με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής να αποκαλύπτονται καθημερινά. Στην Ελλάδα, συνεργάτες και πολιτικά πρόσωπα του περιβάλλοντος της ΝΔ είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα διαφθοράς και στις λίστες φοροδιαφυγής, ενώ στην Ισπανία στελέχη των περιφερειακών γραφείων του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι σε Βαλένθια και Μαδρίτη, εμπλέκονται σε σκάνδαλα χρηματισμού και σύστασης «μαύρων ταμείων».
Για την αντιμετώπιση των απέραντων σκανδάλων, η ελληνική κυβέρνηση συντονίζει έναν ευρύ μηχανισμό καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, επιταχύνοντας τους ελέγχους, φέροντας ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνα τα πρόσωπα, από τον χώρο της πολιτικής και της αγοράς, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.
Το τρίτο κοινό στοιχείο αναφοράς μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι οι περικοπές που έγιναν σε παιδεία και υγεία.
Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που δίνει άμεση και ελεύθερη πρόσβαση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, κατανέμοντας τα κρατικά έσοδα ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο της κάθε περιοχής, προχωρώντας σε αναθεώρηση ζημιογόνων συμβάσεων, χαμηλώνοντας το κόστος προμηθειών σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Αντίθετα στην Ισπανία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προχώρησε σε περικοπές 20% σε υγεία και παιδεία, μειώνοντας την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, αποκλείοντας την πρόσβαση των πιο ευαίσθητων οικονομικά ομάδων σε αμφότερους τους τομείς.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι από τον Ιανουάριο του 2015 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το βάρος από πλευράς της κυβέρνησης, δόθηκε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για την εφαρμογή μιας μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεων, που καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχε ποτέ επιχειρήσει.
Την ίδια στιγμή, έμφαση δόθηκε στην όσο το δυνατόν πιο επαρκή ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που υπέφεραν επί χρόνια από τις τυφλές πολιτικές λιτότητας.
Τώρα εκείνο που προέχει για την ελληνική κυβέρνηση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είναι βέβαιο ότι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης δεν μπορούν να αποτελέσουν τμήμα της λύσης του προβλήματος.
Αυτό ισχύει και για την Ισπανία, την Πορτογαλία, και οπουδήποτε αλλού έχουν επιβληθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Μια προοδευτική πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο, με την ενισχυμένη παρουσία και συμμετοχή των Unidos Podemos είναι απαραίτητη για την Ισπανία και την Ευρώπη. Η Ισπανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της ΕΕ και μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η πολιτική και οικονομική αλλαγή στη χώρα θα ενισχύσει τις προσπάθειες για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, για ένα αναπτυξιακό μοντέλο στην Ευρωζώνη, ενάντια στην επικίνδυνη άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.
*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: publico.es
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεύτερη η συμμαχία Podemos – Αριστεράς λίγο πριν τις εκλογές
Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι στις δημοσκοπήσεις, με την Αριστερά…