Το Brexit σημαίνει την αρχή της απονομιμοποίησης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και το τέλος της πορείας ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» υπό την ηγεσία του Σόιμπλε
25.06.2016, 19:24 | efsyn
Οπως το περσινό ελληνικό «όχι», το χθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Οι Βρετανοί καταψήφισαν τις πολιτικές της λιτότητας, την ανεργία, την αύξηση των ανισοτήτων, την περιφρόνηση των εργαζομένων, την προσπάθεια κατατρομοκράτησής τους από την «Elites United», τη συμμαχία των ελίτ.
Το Brexit σημαίνει την αρχή της απονομιμοποίησης του νεοφιλελεύθερου σχεδίου και το τέλος της πορείας ευρωπαϊκής «ολοκλήρωσης» υπό την ηγεσία του Σόιμπλε.
Η μακροπρόθεσμη διαδικασία θεσμικού ξηλώματος και πολιτικής παρακμής της Ε.Ε. άρχισε με την οικονομική κρίση, επιταχύνθηκε με το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας και των άλλων λαών και γιγαντώθηκε με τη σοκαριστική αδυναμία αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.
Η πολιτική ήττα της κυρίαρχης ιδεολογίας δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για επαναθεμελίωση της Ευρώπης με έμφαση στο βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον σεβασμό της πολιτισμικής διαφορετικότητας και της τοπικότητας.
Τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά επιχειρήματα των ηγετών του Brexit δείχνουν μια δραματική έκπτωση του πολιτικού λόγου και την αποτυχία της ιδέας της Ευρώπης.
Μόνη ελπίδα είναι να ηγεμονεύσει η Αριστερά στον δικαιολογημένο ευρωσκεπτικισμό των ευρωπαϊκών λαών. Η ευθύνη της κυβερνώσας ελληνικής Αριστεράς, με τη θεσμική νεότητα και την απαραίτητη «αυθάδειά» της, είναι μεγάλη.
Πρέπει να προτείνουμε την επαναπολιτικοποίηση της πολιτικής, την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων στο τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία.
Πρέπει να βαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους μεσογειακούς λαούς, που ακολουθούν στον δρόμο που άνοιξε η Ελλάδα, και να αρχίσουμε την προετοιμασία μιας νέας συντακτικής συνέλευσης για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης.
Ολες οι ριζικές αλλαγές δημιουργούν λύπη για την απώλεια του γνωστού και αγωνία για το άγνωστο. Αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Η Βρετανία, η δεύτερη πατρίδα μου, δεν θα είναι ίδια μετά το Brexit. Ελπίζω ότι η έξοδος θα γίνει η αρχή για μια νέα περίοδο κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: