Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει το μυαλό του στην Ελλάδα και κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το θέμα αυτό απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με τις οριστικές αποφάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο να αναμένονται προσεχώς. Η πρόταση κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει την απλή αναλογική και ψήφο στα 17, ενώ εξετάζονται οι οριστικές αποφάσεις για το σπάσιμο των περιφερειών και το όριο του 3%.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, η κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην τελική της επεξεργασία και θα έρθει στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση επιχειρεί τη μέγιστη συναίνεση των κομμάτων και 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταψηφίσει συνολικά την κυβερνητική πρόταση. Αν και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να υπογράψει «το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κύριος Τσίπρας».
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τα άλλα κόμματα (και ειδικά το ΠΑΣΟΚ), να μην ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο: «Καλούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα», υποστήριξε.
Αντίθετα, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική, θα τον στηρίξει ξεκάθαρα».
«Προστατευμένη χώρα» από το Brexit
Ωστόσο και το θέμα του Brexit φαίνεται να απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το Brexit μπορεί να συμβάλει σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο στην Ευρώπη, πλήττοντας περισσότερο τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ε.Ε., στις οποίες φυσικά συγκαταλέγεται η ελληνική. Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα υποστεί μια βίαιη καθίζηση και αναμένεται να διαμορφωθεί από το αρχικό αναπτυξιακό 1% του ΑΕΠ στο 0,2% ύφεσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να δυσχεραίνει περαιτέρω το -ήδη δύσκολο- έργο της Αθήνας, να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές της.
Η κυβερνητική ανησυχία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, μιλώντας την Κυριακή, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι το Brexit «δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία». Ο υπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν υφίσταται θέμα ελληνικής εξόδου από την Ευρώπη.
Διαφορετικές φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι πλησίον των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες για το δανειακό της πρόγραμμα, θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το Brexit. Όπως υποστήριξε, η επιρροή του θα είναι κυρίως πολιτική και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που φαίνεται πως υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, θα αναθεωρηθούν οι σχετικές μελέτες των δανειστών για το πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενα στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για «προστατευμένη χώρα», καθώς αφενός αυτή τη στιγμή η Αθήνα βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής των μέτρων και αφετέρου δεν αναμένονται εκλογές πριν το 2019.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο
Την Τρίτη (τοπική ώρα):
- 08:00, Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς
- 08:45, Συνάντηση με την πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ
- 09:15, Συνάντηση με τους συμπροέδρους, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λάμπερτς, και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλλερ, της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- 13:15, Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
- 15:00-15:45, Άφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- 16:00, Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ
- 16:45-22:00, Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την Τετάρτη:
- 09:15-09:45, Άφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- 10:00-12:30, Δεύτερη μέρα εργασιών – Άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μελών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ΚΚΕ θα στηρίξει κυβερνητική πρόταση για απλή και άδολη αναλογική
Κάλεσμα Στ. Θεοδωράκη στο ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο