Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, που θα συζητηθεί σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η εταιρεία είναι πιθανόν να υποβάλλει και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β για έγκριση συμφωνίας εξυγίανσης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 106 β προβλέπει ταχείες διαδικασίες εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών και είναι μία πιθανότερη λύση προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία με ανυπολόγιστους κλυδωνισμούς στην αγορά.
Η Μαρινόπουλος έχει οφειλές που συνολικά υπερβαίνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και ενώ μέχρι τον Μάιο βρίσκονταν σε τροχιά εξόφλησης υποχρεώσεων, τον τελευταίο μήνα δεν κατέβαλε δόσεις σε προμηθευτές της, με αποτέλεσμα να επανεκκινήσουν δικαστικές διαδικασίες, καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 2.000 υποθέσεις οφειλών.
Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».
«Αποτελεί τη μοναδική λύση»
Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους.
Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
«Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.
Στην παρούσα φάση «η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης».
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω»
Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας «Μαρινόπουλος».
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούλιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου αρκέστηκε μόνο να πει ότι «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε περιδίνηση και πάλι η Μαρινόπουλος