28-06-2016 – 19:59μμ | αλτσαντιρι
Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, για τα δάνεια που που χορήγησε η τράπεζα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού «στο Κόκκινο – 105,5», ο κ. Φραγκιαδάκης αποκάλυψε ότι το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα στα ΜΜΕ ανέρχεται στο ποσό των 430 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό ληξιπρόθεσμων κυμαίνεται στο 45%.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τα συνολικά δάνεια των τραπεζών προς τα ΜΜΕ είναι 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μίλησε για συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης με ακάλυπτα δάνεια που φτάνουν ακόμη και το 88%.
Στις συνεχείς ερωτήσεις από την πλευρά της επιτροπής για τα κριτήρια με τα οποία η Εθνική Τράπεζα προέβαινε στις αναχρηματοδοτήσεις ορισμένων δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι η τράπεζα ακολουθεί συγκεκριμένη πιστοληπτική πολιτική και έχει πολλαπλά επίπεδα αποφάσεων για μία πιστοδότηση. Φιλοσοφία της τράπεζας, ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, είναι να μην πνίξει αμέσως την εταιρεία. Να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει τη δανειοδότηση να τη στηρίξει όσο είναι δυνατό και να λάβει τις μεγαλύτερες δυνατές εξασφαλίσεις.
Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση δανειοδότησης ΜΜΕ, μετά και την κατακόρυφη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και της μείωσης της κυκλοφορίας τους, καθώς και για το αν η Τράπεζα προχωρούσε σε συμψηφισμούς υποχρεώσεών της ως διαφημιστική δαπάνη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η Τράπεζα έκανε αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων ή αναδιαρθρώσεις, σε δάνεια που είχαν ληφθεί σε περιόδους που δεν υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν είναι στην πολιτική της τράπεζας οι συμψηφισμοί.
Σε σχέση με τη διαφημιστική δαπάνη της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12 εκ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ στο παρελθόν ήταν 11-12 εκατομμύρια και τα ποσά αυτά ποτέ δεν συμψηφίστηκαν έναντι κεφαλαίων ή τόκων.
Στην καταπάτηση όλων των πιστοδοτικών κανονισμών από την πλευρά της τράπεζας αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Φραγκιαδάκη, σε έναν διάλογο που ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, αφού ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δάνεια στην Καθημερινή και στο Πρώτο Θέμα, θεωρώντας ότι στην πρώτη περίπτωση έγινε δανειοδότηση με υψηλές επισφάλειες και στη δεύτερη περίπτωση δόθηκαν δάνεια σε 4 διαφορετικές εταιρείες για το ίδιο μέσο. Ρώτησε, μάλιστα, τον κ. Φραγκιαδάκη αν έχει δεχθεί ο ίδιος πολιτικές παρεμβάσεις για να λάβει αρνητική απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ.
Παίρνοντας τον λόγο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέτα Καββαδία, ρώτησε τον κ. Φραγκιαδάκη γιατί η Εθνική Τράπεζα δεν ζήταγε προσωπικές εγγυήσεις με την προσωπική περιουσία για τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και για ποιον λόγο η τράπεζα επέλεγε να δίνει χρήμα για διαφήμιση σε κανάλια που ήταν ασυνεπή ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε διαφήμιση από την Εθνική τράπεζα σε μέσα ενημέρωσης, που είναι 51,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 6,4 μόνο το 2015. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν δοθεί ποσά για διαφήμιση και σε πολύ μικρά διαδικτυακά μέσα, με ελάχιστη έως καθόλου επισκεψιμότητα.
«Δεν λαμβάνονται συνήθως προσωπικές εγγυήσεις για επιχειρηματικά δάνεια» ισχυρίστηκε ο κ. Φραγκιαδάκης, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου. Για τη διαφημιστική δαπάνη, υποστήριξε ότι ως επί το πλείστον οι διαφημίσεις δίνονται κατ’ αναλογία με την επισκεψιμότητα, πλην εξαιρέσεων που μπορεί να αφορούν πολύ μικρά ποσά της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στον όμιλο Αλαφούζου και κατέθεσε και η Ανέτα Καββαδία, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αφού ζητήσει τα στοιχεία από την τράπεζα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή αποφάσισε να στείλει ένα έντυπο σε όλες τις τράπεζες για να συμπληρωθεί με στοιχεία για όλα τα δάνεια, τα υπόλοιπά τους και άλλα σχετικά στοιχεία.
Μη πειστικές ήταν οι απαντήσεις του κ. Φραγκιαδάκη στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτου, σχετικά με την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ». Όπως ανέφερε ο βουλευτής Κοζάνης, στον Πήγασο, επί ημερών του κ. Φραγκιαδάκη, δόθηκε κοινοπρακτικό δάνειο 30 εκατομμυρίων, που, όπως επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, ήταν συνολικά 80 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια έδωσε η Εθνική. Μάλιστα, αναρωτήθηκε ο κ. Θεοφύλακτος, πως θα μπορούσε μια εταιρεία που έχει συνολικά 80% πτώση τζίρου, μέσα στην κρίση, να αποπληρώσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο.
Ο κ. Φραγκιαδάκης, πάντοτε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και τη φιλοσοφία, βάσει της οποίας στήριξε όλη του την κατάθεση, έκανε λόγο για αναχρηματοδότηση τόκων, κάτι που ως εξαίρεση στον κανόνα μπορεί να συμβεί. Όπως είπε, η εν λόγω εταιρεία έχει 156 εκατομμύρια συνολικές οφειλές προς όλο το τραπεζικό σύστημα. Και στην περίπτωση αυτή, συζητήθηκε το ομολογιακό δάνειο για 80 εκατομμύρια και λήφθηκαν και εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 10 εκατομμυρίων, πάντοτε στη λογική ότι η τράπεζα δεν επιθυμεί να “πνίξει” τη δανειολήπτρια εταιρεία, αλλά να τη στηρίξει για να επιβιώσει.
Για αναχρηματοδότηση τόκων ακόμη σε μία περίπτωση στις «Καθημερινές Εκδόσεις»
αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, για να λάβει την ίδια απάντηση περί «εξαίρεσης», από τον κ. Φραγκιαδάκη.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Βέροια: «Έκθαμβος» δήλωσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη στις Αιγές (video)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H προσπάθεια διαμόρφωσης ενός «νότιου άξονα», στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ρέντσι
Την ανάγκη να υπάρξει άλλη δομή στο Δημόσιο τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης
Μητσοτάκης σε Κένι: Να χαμηλώσουν τα πλεονάσματα. Δεν βγαίνει το πρόγραμμα
Σταθάκη, Χαρίτση και Σκουρλέτη θα συναντήσει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ στην Αθήνα