21.07.2016, 10:15 | efsyn.gr
Το απόγευμα ψηφίζεται στην Εθνοσυνέλευση η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να καταργεί δικαιώματα και ελευθερίες πολιτών.
Η Άγκυρα προχωρά σε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε δύο μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι 8 Τούρκοι που αυτομόλησαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
ΣΥΝΕΧΗΣ ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.
«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη» (18:53)
Η τουρκική εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την εφαρμογή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που αποφάσισαν χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το μέτρο επικυρώθηκε με 346 ψήφους υπέρ, έναντι 115 κατά.
Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη ανέγνωσε η εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.
Το κείμενο της δήλωσης:
«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη.
Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή.
Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας.
Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».
Η συνήγορός τους μετέφερε την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα για να εφαρμόσει μια σκληρή ισλαμιστική ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες.
«Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να θέσει σε εφαρμογή ένα εξτρεμιστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων εντός της Τουρκίας», είπε.
«Αυτό είναι επικίνδυνο για την Τουρκία και για τις γειτονικές χώρες, όπως η Συρία», τόνισε.
«Όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική πολιτική, να εγκαταλείψει την Αυστρία» (17:47)
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέρριψε τις θέσεις του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, που υπεραμύνθηκε τις διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν, και επανέλαβε ότι αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής πολίτες να είναι «πιστοί στην Αυστρία».
«Όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη», τόνισε.
Επίσης, επισήμανε ότι η αυστριακή νομοθεσία είναι τελείως σαφής και προβλέπει πως όποιος λαμβάνει την τουρκική υπηκοότητα, χάνει την αυστριακή.
Ταξιδιωτική οδηγία
Στο μεταξύ, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της ιστοσελίδας του συστήνει αυξημένη προσοχή για όλα τα ταξίδια προς την Τουρκία, όπως και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνει πως η κατάσταση της ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραμονή σε πολυσύχναστες πλατείες, σε δημόσια μέσα μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα, σε χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων, σε θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα.
«Διπλοί και τριπλοί έλεγχοι στο υπουργείο Οικονομικών για συνωμότες» (17:33)
Πογκρόμ στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε «διπλό και τριπλό έλεγχο» στο υπουργείο Οικονομικών και στην κεντρική τράπεζα για συνωμότες του πραξικοπήματος.
Τόνισε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία θα επιβιώσει από το σοκ του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Όπως είπε, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έδωσε επί σειρά ετών ελευθερία κινήσεων στο θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά «μόλις ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποίησε την απειλή, έδωσε την κατάλληλη απάντηση. Πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι καλό για τη χώρα», επισήμανε.
Επίσης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε κρατικούς θεσμούς καταζητούνται και εξακολουθούν να διαφεύγουν, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Ανώτατο στρατιωτικό πειθαρχικό σώμα καθαίρεσε 14 στρατοδίκες που ήταν υπό κράτηση με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πρόκειται για επτά μέλη του Ανώτατου Διοικητικού Στρατοδικείου -μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί- αλλά και για επτά στρατηγούς μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Δικαστηρίου.
Όλοι οι στρατοδίκες, δικαστές και εισαγγελείς τελούν υπό δικαστική διερεύνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Συλληφθέντες: «Μας είπαν να συλλάβουμε έναν τρομοκράτη» (16:33)
Συλληφθέντες πιλότοι από τη βάση της Σμύρνης, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα, υποστήριξαν ότι πήραν εντολές να «συλλάβουν τον επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι δεν «έμαθαν τίποτα για την απόπειρα πραξικοπήματος» παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.
Όπως υποστήριξαν δεν γνώριζαν ότι στο ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα που τους ζήτησαν να επιτεθούν ήταν το σημείο όπου βρισκόταν ο Ερντογάν και η οικογένειά του.
Τους είχαν πει ότι ίσως να μην επιζήσουν από την επιχείρηση στην οποία θα συμμετείχαν.
ΟΗΕ: Ανησυχία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό (16:06)
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του οργανισμού για το πώς τα γεγονότα που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Ωστόσο, όπως ανέφερε δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιτρέπουν την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη στάση της στήριξης των διαπραγματεύσεων.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εντεινόμενα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή θα δώσουν κίνητρο στις δύο πλευρές να επιλύσουν το χρόνιο πρόβλημα διαίρεσης του νησιού.
Και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί έχουν δεσμευθεί να φτάσουν σε συμφωνία.
Συγγενείς κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος περιμένουν έξω από τον αυλόγυρο του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη όπου πραγματοποιούνται οι δίκες
Το Πρωτομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης καταδίκασε σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Κατηγορούνταν οι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί για παράνομη είσοδο στη χώρα και ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση, ενώ ο οδηγός του ελικοπτέρου για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Το αίτημα τους για άσυλο θα εξεταστεί από άλλη, αρμόδια υπηρεσία.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους. Όπως αναφέρει, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα «ίσως κρατήσει λιγότερο από 3 μήνες».
Πάντως, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα έχουν δικαίωμα να παρατείνουν το μέτρο έως 6 μήνες.
Περίληψη των σημερινών εξελίξεων (15:17)
♦ Δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα ψηφίζεται στην Εθνοσυνέλευση η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος. Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να καταργεί δικαιώματα και ελευθερίες πολιτών.
♦ Το ΡΛΚ και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα την υπερψηφίσουν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα υπερψηφίσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού απαιτείται σχετική πλειοψηφία.
♦ Η Άγκυρα προχωρά σε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενη το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, το οποίο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.
♦ Το Πρωτομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης καταδίκασε σε δύο μήνες φυλάκιση τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
♦ Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους και τουριστικά αξιοθέατα και προειδοποιεί για τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία.
Από τον απεσταλμένο της «Εφ.Συν.» στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλα Ζηργάνο:
Στο τζαμί Ιλαχιαγιλάτ αμέτρητο πλήθος πήγε τη Δευτέρα για να αποχαιρετήσει και να τιμήσει έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν, τον Ερόλ Ολτσόκ και τον 16χρονο γιο του.
Ο Ολτσόκ ήταν συνιδρυτής του AKP, ο άνθρωπος που πρότεινε το όνομα και έφτιαξε το λογότυπο του κόμματος. Μεγάλωσε στην ίδια φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον άγνωστο τότε Ερντογάν και συμπορεύτηκαν για 40 χρόνια.
Ηταν υπεύθυνος για όλες τις προεκλογικές εκστρατείες του σε όλη την ταραχώδη διαδρομή, από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης μέχρι την προεδρία.
Δισεκατομμυριούχος, κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής, θα μπορούσε να αφήσει άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν το έκανε.
Φεύγοντας από το σπίτι του είπε στους φίλους του «αν δεν πάω εγώ, τότε ποιος άλλος;».
Ο Ερντογάν, μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ήταν εκεί, δίπλα δίπλα, ενώ πάνω μας πετούσαν ελικόπτερα και στις γύρω στέγες ήταν αναπτυγμένοι ελεύθεροι σκοπευτές.
Χιλιάδες κόσμου πέρασαν από ανιχνευτές μετάλλων και σωματικό έλεγχο.
Ο Γκιουλ έκανε μια σύντομη ομιλία, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται θερμά, αλλά όταν έφτασε η ώρα του Ερντογάν, έπεσε απότομα σιγή.
Δίπλα στον Ολτσόκ και τον γιο του, ο Ερντογάν προσπάθησε να μιλήσει για τον φίλο του και το αγόρι που μεγάλωσε σαν παιδί του. Η φωνή του έσπασε, ξέσπασε σε λυγμούς, σταμάτησε. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει πολιτικά συνθήματα. «Μείνε όρθιος, μην υποκύπτεις, το έθνος είναι μαζί σου».
Πορευτήκαμε προς το νεκροταφείο, με τους τάφους πνιγμένους μέσα στα κυπαρίσσια, τις δάφνες και τις τριανταφυλλιές.
Ο Ερντογάν, σχεδόν δίπλα μας, άρχισε να ψέλνει ένα εδάφιο από το Κοράνι. «Οσοι πέθαναν στον αγώνα για το δίκαιο ζουν ανάμεσά μας κι ας μην τους βλέπουμε, τους αισθανόμαστε κοντά μας».
Η φωνή του σταθερή, έψαλε υπέροχα, με τον Γκιουλ δίπλα του, έφυγαν μαζί, με διαφορετικά αυτοκίνητα, μέσα σε χειροκροτήματα και κλάματα του κόσμου.
Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τη Hurryiet Daıly News, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αναστολή αυτή συνάδει με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν αντιτίθεται με την ΕCHR, επειδή το άρθρο 15 της ECHR το προβλέπει.
Υπογράμμισε ότι η αναστολή εφαρμογής της ECHR δεν θα έχει επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
Κωνσταντινούπολη: Έρευνες της αστυνομίας στη Σχολή Αξιωματικών Αεροπορίας (14:14)
Ερντογάν όπου Ατατούρκ (13:59)
Τα πορτρέτα του Ερντογάν έχουν αντικαταστήσει αυτά του Ατατούρκ στην πλατεία Ταξίμ.
Ο Ερντογάν και το μνημείο της Δημοκρατίας (13:27)
Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Έλμαρ Μπροκ τόνισε ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Απόσπασμα από το γερμανικό περιοδικό, που φιλοξενεί την προσωπική αφήγηση του δημοσιογράφου Hasnain Kazim:
«Η τουρκική ηγεσία κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη χώρα ηδημοκρατία πεθαίνει καθώς βυθίζεται στην άβυσσο υπό τον Ερντογάν.
Είναι τυχερός όποιος δεν ζει τώρα στην Τουρκία. Η καρδιά μου ματώνει (…) Είναι πολλές οι απαιτήσεις και όχι μόνο από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά χρόνια τώρα
Από τις διαμαρτυρίες του Γκεζί το καλοκαίρι του ’13, όταν άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα διαδήλωσαν κατά του αυταρχισμού του Ερντογάν, δέχτηκαν επίθεση και φυλακίστηκαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Γενάρη, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, τώρα η αποτυχημένη απόπειρα και στη συνέχεια η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ξεδιάντροπη κίνηση κατά όλων των επικριτών καιτων αντιπάλων του Ερντογάν.
Μέχρι τώρα ο πρόεδρος κυβερνούσε αυταρχικά, τώρα θα κυβερνά δικτατορικά.
Ο Ερντογάν θέλει την εξουσία χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς διαφωνίες, χωρίς συμβιβασμούς.
Ο Ερντογάν ποθεί να τον προσκυνάνε, θέλει ο λαός να τον αποθεώνει, να πέφτουν στα πόδια του.
Όταν ο κόσμος τού φωνάζει “μια λέξη από σένα και είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε” ο Ερντογάν δεν τους προτρέπει να έρθουν στα συγκαλά τους, χαμογελάει κολακευμένος και επαινεί την πίστη τους.
Τέτοια κοινωνία δεν αποτελεί μόνο πολιτικό πρόβλημα αλλά και ψυχολογικό.
Στην Τουρκία υπάρχει ένα κλίμα φόβου, κανείς δεν τολμάει να επικρίνει τον Ερντογάν, πολλοί σκέπτονται να φύγουν από τη χώρα, Τούρκοι φίλοι με ρωτούν για δουλειές στο εξωτερικό, πώς να πάρουν βίζα και άδεια εργασίας.
Μπροστά στα μάτια μας η δημοκρατία πεθαίνει ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή. Ο κόσμος παρακολουθεί και εγώ θλίβομαι που χαίρομαι επειδή δεν ζω στην Τουρκία».
Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (12:28)
Συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους και τουριστικά αξιοθέατα και προειδοποιεί για τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε:
Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα. Το περιβάλλον για πολιτικό συμβιβασμό είναι ισχυρότερο από ποτέ
ΝΑΤΟ: Ισχυρές οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παρά τις διώξεις (12:02)
Η δίωξη χιλιάδων στον τουρκικό στρατό δεν έχει αποδυναμώσει τον τουρκικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε την Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.
«Είναι καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης», σχολίασε για τις μαζικές διώξει
Η επιβολή κατάσταση ανάγκης στη χώρα συζητιέται στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 2 το μεσημέρι.
Θα εφαρμοστεί για τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη τρεις.
Η Βιέννη ζητάει εξηγήσεις από την Άγκυρα (11:41)
Η Αυστρία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη χώρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να μάθει αν Τούρκοι αξιωματούχοι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του προέδρου της Τουρκίας.
Σε μηνύματα που φέρουν την υπογραφή RTErdogan (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν) και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα ο πρόεδρος καλεί τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους «τρομοκράτες».
«Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος», αναφέρεται στο μήνυμά του.
Ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλας Ζηργάνος, γράφει για το αδιέξοδο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία:
Τα λίγα ΜΜΕ που είχαν απομείνει ανοιχτά από τις διώξεις της προηγούμενης περιόδου βρίσκονται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση και όποιος κάνει κριτική κινδυνεύει ακόμα και με λιντσάρισμα.
«Το πρόβλημα με τους περισσότερους δημοσιογράφους είναι πως τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν όλο και περισσότερο αυτολογοκρισία. Όμως, πλέον, ούτε αυτό ήταν αρκετό. Πλέον, δεν αρκεί να μην είσαι εναντίον τους. Σε θέλουν να είσαι δικός τους» λέει ο απολυμένος δημοσιογράφος Σουάτ, που δεν θέλησε να γράψουμε το επώνυμό του.
Το μεσημέρι η δίκη των «8» στο Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης (10:47)
Κάτω από σοβαρά μέτρα ασφαλείας διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης η δίκη των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους.
Έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο επικαλούμενοι το γεγονός ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους και εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα ώστε να αποφύγουν την έκδοση.
Σύμφωνα με τις συνηγόρους τους, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους οι αιτούντες έχουν, και θα αξιοποιήσουν, το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια.
Κυνήγι μαγισσών (10:12)
Περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές.
Ο «νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης», που εγκρίθηκε το 1983, ανοίγει τον δρόμο για άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων, δηλαδή παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση, προβλέπει τη «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».
Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται είναι:
• περιορισμός ή απαγόρευση κυκλοφορίας
• απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
• σωματικός έλεγχος και έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο
• επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα
• απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων
• έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως
Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απόφαση ζωντανά από την τηλεόραση μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που διήρκεσε σχεδόν για πέντε ώρες.
Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, ούτε και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να καταργεί ή να περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
ΣΧΕΤΙΚΑ – ΕΥΡΩΠΗ
- Χωρίς λύση δεν περνά αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ (15:25)
- «Αν δεν είσαι δικός τους, είσαι εχθρός τους» (15:00)
- Έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια (11:51)
- Νέος ξεσηκωμός στα προάστια του Παρισιού (10:47)
- 22 σοροί μεταναστών πάνω σε λέμβο (10:10)
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για τρεις μήνες (00:40)
- «Κανείς δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος» (22:01)
- Ο Βαλς παρακάμπτει τη Βουλή για την εργασιακή μεταρρύθμιση (20:28)
- Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις Ισπανίας-Πορτογαλίας για τα ελλείμματα (19:52)
- «Λάθος» συναγερμός στις Βρυξέλλες (18:20