21-07-2016 – 18:46μμ | αλτσαντιρι
Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Πάρτι δισεκατομμυρίων αποδεικνύεται ότι είχε στήσει τα προηγούμενα χρόνια το πολιτικό κατεστημένο. Γνωστοί και άγνωστοι, εξαιρετέοι και μη, γύρω από τον κύκλο της… φωτιάς, της απληστίας και του παράνομου πλουτισμού. Σκάνδαλα παντού (διαβάστε παρακάτω τη λίστα). Κι ας μην γίνονται γνωστά, λόγω της διακριτικότητας (φύση και θέση) των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Όταν, όμως, τα έσοδα του Δημοσίου από την επιστροφή των κλεμμένων ξεπερνούν, μέχρι σήμερα, το ένα δισ. ευρώ, ή όταν οι δεσμεύσεις περιουσίας, (ακριβά σπίτια, κοσμήματα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης), αγγίζουν, σε απόλυτα ποσά, άλλο μισό δισ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς το βαθμό της σήψης ενός συστήματος που επιδιώκει να επανέλθει στα πράγματα…
Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σήμερα, στην ημερίδα για τους 15 μήνες λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο παρερμηνείας. Όπως αποκάλυψαν η αρμόδια εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, καθώς και ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, φαινόμενα οργιώδους ανάπτυξης της διαφθοράς στη χώρας μας παρατηρήθηκαν, κατά κύριο λόγο, στα ακόλουθα:
- Εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια, φρεγάτες, ελικόπτερα Απάτσι)
- ΑΤΕ
- ΤΑΙΠΕΔ
- Δάνεια κομμάτων
- Πανγαία
- Προμήθειες νοσοκομείων
- Υποθέσεις διαφόρων τραπεζών
- ΟΚΑΝΑ
- ΚΕΕΛΠΝΟ
- Κρατικές διαφημίσεις (ΔΕΚΟ)
- «Ερρίκος Ντυνάν»
- Ασκληπιείο Βούλας
- ΙΚΑ
- Δάνεια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Η κ. Ράϊκου αποκάλυψε επίσης ότι στο γραφείο της, κατά την τελευταία πενταετία, έχουν εισαχθεί πάνω από 1.300 υποθέσεις. Οι περισσότερες από αυτές, μετά από επεξεργασία και αξιολόγηση, διαβιβάστηκαν σε άλλες εισαγγελίες. Ωστόσο, σε φάση πλήρους επεξεργασίας παρέμειναν 200 υποθέσεις, οι οποίες άλλες βρίσκονται προς εκδίκαση, άλλες στη διαδικασία των βουλευμάτων, άλλες στην κύρια ανάκριση και άλλες έχουν αρχειοθετηθεί. Σήμερα σε εκκρεμότητα παραμένουν περί τις 130 ογκωδέστατες δικογραφίες.
«Βόμβες» από τον οικονομικό εισαγγελέα
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Δίνοντας μια συνολική εικόνα για την πορεία των ερευνών που αφορούν τις διάφορες λίστες σημείωσε ότι:
- Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα εκδόθηκαν 290 διατάξεις δήμευσης λογαριασμών και περιουσιών
- Για τη «λίστα Λαγκάρντ» έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες. Περαιώθηκαν 94 και καταλογίσθηκαν περίπου 810 εκατ. ευρώ
- Σε σχέση με τα «65 CD» (πρόκειται για το 90% όλων των λιστών που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές), σχηματίστηκαν 284 δικογραφίες. Περαιώθηκαν 36 υποθέσεις και καταλογίσθηκε 99 εκατ. ευρώ
- Για τη «λίστα Μπόργιανς» και τη «λίστα των ομολόγων» σχηματίστηκαν πάνω από 1.000 δικογραφίες, οι οποίες και εξετάζονται από τις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.
Αποκαλύψεις από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο της προδικαστικής και ανακριτικής διερεύνησης σειράς υποθέσεων, που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, κατέστη δυνατή η επιστροφή σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου ποσό μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ.
Ενώ, όπως συμπλήρωσε η εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, στο ίδιο πλαίσιο οι ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές έχουν δεσμεύσει κινητή και ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ, και αυτό το ποσό έχει αυξηθεί. Επίσης έχει δεσμευτεί πλήθος περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει αποτιμηθεί. Έχουν δεσμευτεί ακίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυξημένα κατά 33,76% τα έσοδα των ΔΟΥ τον Ιούνιο του 2016
Η Λαγκάρντ «εξαφάνισε» την έκθεση με τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Oι συλληφθέντες του πραξικοπήματος βρίσκονταν σε λίστες προγραφών
Ποινικές διώξεις για εκβιασμούς σε 60 εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες
Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Αλεξιάδη – Μπόργιανς
Aιχμές Μπόργιανς για κυβέρνηση Σαμαρά – Έτοιμες ήδη 1000 δικογραφίες φοροαποφυγής