Ασκήθηκαν 251 διώξεις το 2014 και 176 το 2015, ενώ στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πλήθους των ποινικών διώξεων από τη μια χρονιά στην άλλη
24.07.2016, 13:00 | efsyn
Σημαντικά είναι τα στοιχεία για τις διώξεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που δόθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας για τους 15 μήνες λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Η Γ.Γ. πραγματοποίησε μια πρώτη αποτύπωση των υποθέσεων διαφθοράς μέσα από το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, συλλέγοντας στοιχεία από το 80% των Εισαγγελιών αλλά και την αρμόδια Εισαγγελία Αθηνών για το 2014 και το 2015, παρέχοντας μια εικόνα του αριθμού των ποινικών διώξεων και των υπόλογων υπαλλήλων για αδικήματα διαφθοράς.
Σύμφωνα με αυτά, ασκήθηκαν 251 διώξεις το 2014 και 176 το 2015, ενώ στις περισσότερες κατηγορίες αδικημάτων παρουσιάζεται σημαντική μείωση του πλήθους των ποινικών διώξεων από τη μια χρονιά στην άλλη, φθίνουσα τάση που διαμορφώνεται στο 30%.
Διώξεις
Το αδίκημα που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό διώξεων και τις δύο χρονιές είναι το κακούργημα της απιστίας (28% το 2014 έναντι 30% το 2015), ακολουθεί η πλημμεληματική υπεξαίρεση (20% και 21% αντίστοιχα) και έπεται η κακουργηματική υπεξαίρεση (16% έναντι 14% το 2015), ενώ πλήθος διώξεων συγκεντρώνουν και οι κατηγορίες της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.
Συνολική μείωση της τάξης του 7% παρατηρείται και στο πλήθος των κατηγορουμένων ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς από 1.075 κατηγορούμενους το 2014, καταγράφηκαν 995 το 2015.
Ο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων σε σχέση με τις διώξεις υποδηλώνει ότι υπήρξε εμπλοκή περισσότερων υπαλλήλων στα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις.
Ωστόσο, η κακουργηματική δωροδοκία υπαλλήλου παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ύψους 169% και συγκεκριμένα από 68 σε 183 άτομα, παρόλο που ο αριθμός των ποινικών διώξεων της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζει μείωση κατά 59% συγκρίνοντας τις δύο χρονιές. Επίσης αντίστοιχη αύξηση κατηγορουμένων κατά 23% με παράλληλη μείωση των ποινικών διώξεων κατά 26% παρατηρήθηκε και για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
«Πρωτιά» στην Αθήνα
Οπως είναι ίσως λογικό που η μεγαλύτερη συγκέντρωση ποινικών διώξεων παρατηρείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου της χώρας, καθώς και στην Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών, όπου και διερευνώνται οι σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας.
Συγκριτικά αυξημένος αριθμός ποινικών διώξεων σε σχέση με το σύνολο των εισαγγελιών της επικράτειας διαπιστώνεται στις εισαγγελίες Κοζάνης (11), Λάρισας (11), Σερρών (9) και Βόλου (9) για το 2014 και αντίστοιχα το 2015 στις εισαγγελίες Θεσσαλονίκης (10), Ιωαννίνων (7), Κοζάνης (5) και Σερρών (6).
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, το γεγονός ότι παρά τη μείωση των ποινικών διώξεων δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση των εμπλεκόμενων προσώπων ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολυπλοκότητα των υποθέσεων, ενώ σημαντική είναι η επισήμανση ότι τα αποτελέσματα των εισαγγελιών δεν μπορούν να αποτιμηθούν ποσοτικά, καθώς η κάθε υπόθεση έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Κάτι που φανερώνει το βάρος το οποίο δίνεται από τις δικαστικές αρχές σε σοβαρές υποθέσεις είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι σε βαθμό κακουργήματος και τα δύο έτη αναφοράς: συγκεκριμένα, συνολικά οι ποινικές διώξεις για κακουργήματα ανέρχονται σε 61% για το 2014 και 58% για το 2015, ενώ αυτές που αφορούν πλημμελήματα προσδιορίζονται στο 38% και 41% αντίστοιχα.
Αστυνομια
Σημαντικά αυξημένες ήταν οι υποθέσεις που απασχόλησαν φέτος και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκαν κατά 94% οι υποθέσεις στις οποίες εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία, που ήταν 33, και απογειώθηκε κατά 140% ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων, που έφτασαν τους 72.
Συνολικά διερευνήθηκαν 646 υποθέσεις και διεκπεραιώθηκαν 285 δικογραφίες, οι οποίες έφτασαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που άσκησαν συνολικά 230 ποινικές διώξεις, για αδικήματα όπως δωροδοκία, εκβίαση, ψευδής βεβαίωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, σωματεμπορία, λαθρεμπορία και εγκληματική οργάνωση, με κατηγορούμενους αστυνομικούς και υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών υγείας, πολεοδομίας, σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ΔΟΥ και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Μαύρο» χρήμα
Δεσμευμένη περιουσία που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία έχει να παρουσιάσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Γ. Παντελή.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν δεσμεύσει ήδη 250 εκατομμύρια ευρώ περιουσία, που συνίσταται σε ακίνητα, χρήματα και τιμαλφή. Πέρα από το ξέπλυμα, στον τομέα της καταστολής της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχουν δεσμεύσει χρήματα και οπλικά συστήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν διαθέσει στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Επιπλέον η τρίτη μονάδα της Αρχής ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση 100.000 περίπου υπόχρεων και, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, από τις 185 υποθέσεις που έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία για παρατυπίες στον έλεγχο «Πόθεν Εσχες» για το 2014, το 27,8% αφορούσε γιατρούς διευθυντές ΕΣΥ, το 20,8% δημάρχους και σε μικρότερο ποσοστό, 9,5%, ιδιοκτήτες εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις και προέδρους ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Επανόρθωση
Οχι 180, όπως εκ παραδρομής γράψαμε χθες, αλλά 810 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που έχει καταλογιστεί από τις 94 περαιωμένες δικογραφίες της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ημερίδα απολογισμού για τους 15 μήνες λειτουργίας της Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Απαραίτητη η επανόρθωση για την ακριβή αποτύπωση των σημαντικών επιτευγμάτων τον δικαστικών αρχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: