Tvxs Ανάλυση | 07:05 | 27 Ιουλ. 2016
Με στροφή στην κοινωνική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα να αμβλύνει τα θερμά μνημονιακά και φορολογικά μέτωπα του καλοκαιριού, παίζοντας ταυτόχρονα και το τρίτο «χαρτί» του σχεδίου πολιτικής ανασύνταξης της κυβέρνησης.0
Οι θεσμικές πρωτοβουλίες – απλή αναλογική και Συνταγματική Αναθεώρηση – έφεραν μεν στον δημόσιο διάλογο το αριστερό αποτύπωμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, είχαν όμως περιορισμένη πολιτική απήχηση και αντίκρυσμα. Και, βεβαίως, δεν αρκούν γα να να ανασχέσουν την κοινωνική πίεση που προκαλεί ο βαρύς φορολογικός λογαριασμός του τρίτου Μνημονίου, οι αστοχίες τύπου ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, και τα πλήγματα σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες όπως αυτό που επέφεραν οι περικοπές του ΕΚΑΣ.
Πακέτο κοινωνικών δράσεων στο ΚΥΣΚΟΙΠ
Με δεδομένο, δε, ότι από τον Ιούλιο ξεκινά και ο νέος κύκλος των μηνιαίων πληρωμών φόρων, αναζητείται άμεσα κοινωνικό αντιστάθμισμα με δράσεις και μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων τάξεων. Το εν λόγω πακέτο των κοινωνικών δράσεων αποτελεί, συμφωνα με τις πληροφορίες, εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), παράλληλα με μέτρα – μερικής – αναπλήρωσης των απωλειών που υφίστανται οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ.
Τα «αντισταθμιστικά» του κομμένου ΕΚΑΣ
Στα μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων θα περιλαμβάνοται κατά τις ίδιες πληροφορίες η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, κάρτα σίτισης για τα σούπερ μάρκετ, μείωση των κρατήσεων υπέρ του κλάδου Υγείας στις συντάξεις, και πιθανώς ευνοϊκές ρυθμίσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι στην πράξη δεν πρόκειται για μέτρα ουσιαστικής αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, τονίζουν ωστόσο πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για για «βελτιώσεις, αλλαγές και ισοδύναμα» στο μνημνιακό πρόγραμμα, καθώς και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόσυρση της ρύθμισης που προέβλεπε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, καθώς από τις προσομοιώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προέκυπταν μεγάλες αυξήσεις – έως και χαοτικές σε ορισμένες περιπτώσεις – φόρων που θα καλούντο να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτικών οικοπέδων.
Το «όπλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος
Η απόσυρση της ρύθμισης έγινε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σημαντικό είναι ότι ελήφθη σε συμφωνία με τους πιστωτές και χωρίς να ζητηθούν ισοδύναμα. Στην ίδια κατεύθυνση, της άρσης «όσο το δυνατον περισσότερων αδικιών», σκοπεύει να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις με τους δανειστές το επόμενο διάστημα, με όπλο την θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν υπέρβαση στόχων στο πρώτο εξάμηνο με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,46 δις ευρώ θεωρούνται ισχυρό επιχείρημα στην προσπάθεια αυτή, καίτοι τα μηνύματα από Βερολίνο αλλά και Βρυξέλλες υπενθυμίζουν σταθερά ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι «καταδικασμένη» να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους – πόσο μάλλον εν όψει και του δύσκολου φθινοπώρου στα εργασιακά…