Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών θα ασκήσει τρομακτικές πιέσεις σ’ αυτούς και θα συρθούν υπό το βάρος του σκανδάλου στην αποπληρωμή ή ρύθμιση των χρεών τους | Eurokinissi
01.08.2016, 21:23 | efsyn
Με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να παίρνουν ακόμη μια φορά την ανιούσα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο να ανακοινώσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.
Οπως κατέδειξε η σχετική έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 «φορτώθηκαν» ακόμη 900 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε απόλυτο αριθμό, μέχρι το τέλος Ιουνίου οφείλονταν στο ασφαλιστικό σύστημα 16,6 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος Μαρτίου τα ληξιπρόθεσμα ήταν στα 15,7 δισ. ευρώ (δηλαδή μέσα σε 3 μήνες είχαμε αύξηση περίπου 6%!).
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι περισσότερα από τα μισά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήκουν σε πολύ λίγες επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, περί τις 5.000 επιχειρήσεις χρωστούν 8,5 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα όταν το σύνολο των οφειλετών ανέρχεται σε περισσότερες από 80.000 επιχειρήσεις. Τουτέστιν, το 5% των οφειλετών χρωστά πάνω από το 50% των οφειλομένων.
Και παρ’ ότι τα χρέη αβγατίζουν, παρ’ ότι έχει ληφθεί η απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ, παρ’ ότι όλοι αυτοί συμβάλλουν τα μέγιστα στη μείωση των συντάξεων (αν το ασφαλιστικό σύστημα είχε όλα αυτά τα χρήματα από τα οφειλόμενα δεν θα χρειάζονταν οι περικοπές στις συντάξεις), εντούτοις η κυβέρνηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ποιοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες του ασφαλιστικού συστήματος.
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να διαχωρίσουν ποιες από τις οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες είναι αδύνατον να φέρουν χρήματα στα άδεια ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεν είναι πάντως λίγοι εντός του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης αυτοί που θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών θα ασκήσει τρομακτικές πιέσεις σ’ αυτούς και θα συρθούν υπό το βάρος του σκανδάλου στην αποπληρωμή ή ρύθμιση των χρεών τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει αποκτήσει πλήρη ηλεκτρονική πρόσβαση στην περιουσία των οφειλετών και, ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν όλοι, έχει αρχίσει το «χτένισμα» στην περιουσιακή κατάσταση όσων χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ουσιαστικά τα στελέχη του ΚΕΑΟ έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών των προσώπων και μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις αυτών και των διασυνδεδεμένων με αυτούς εταιρειών, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους.
Πάντως θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, διαδικασία που έχει ενεργοποιηθεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Αλλο μέτρο που εκτιμάται ότι θα φέρει αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος αφερεγγυότητας επιχειρήσεων που θα επιφέρει αναστολή της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ για όσους έχουν μεγάλες αρρύθμιστες οφειλές και δημιουργούν διαρκώς νέες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο κλάδων αυτός που κατέχει τα πρωτεία στις οφειλές είναι ο κλάδος του επισιτισμού και των ξενοδοχείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπερνούν τις 800 οι επιχειρήσεις αυτού του κλάδου που οφείλουν ποσά άνω των 300.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντίστοιχες «επιδόσεις» έχει και ο κλάδος του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου, ο οποίος οφείλει συνολικά περί το 1,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.