Η βιασύνη είναι ένα σύνηθες, ωστόσο συγγνωστό σφάλμα της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής.
Το κυνήγι της πρωτιάς και η ακατάσχετη επιθυμία για αποκλειστικότητες οδηγούν συχνά τα Μέσα Ενημέρωσης να δημοσιεύουν φήμες, αδιασταύρωτες πληροφορίες, «πληροφορίες», κουτσομπολιά, ακριτομυθίες και ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστούν η αχαλίνωτη φαντασία του δημοσιογράφου και οι «έγκυρες» πηγές του.
Δεν είναι δα και προς θάνατον. Η έγκαιρη διόρθωση θα θεραπεύσει το πρόβλημα και η συγγνώμη θα αποκαταστήσει το κύρος του Μέσου και του δημοσιογράφου. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν πρόκειται για συστηματική πρακτική.
Αλλεπάλληλα λάθη τέτοιου είδους δημιουργούν ερωτήματα, στην καλύτερη περίπτωση για την επαγγελματική επάρκεια των δραστών και στη χειρότερη για το ήθος τους. Παλιότερα ο χώρος όπου κυκλοφορούσαν αθλιότητες, υπερβολές, τερατολογίες, δηλητηριώδεις προσωπικές επιθέσεις, κατηγορίες χωρίς στοιχεία και ανερμάτιστες καταγγελίες ήταν τα καφενεία.
Το ακροατήριο ήταν μικρό (οι θαμώνες, άντε το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον τους) και έτσι η ζημιά ήταν περιορισμένη.
Οι διακινητές δεν υφίσταντο καμιά ποινική συνέπεια – το πολύ-πολύ να έτρωγαν καμιά φάπα αν ο θιγόμενος ήταν παρών και ψωμωμένος.
Σήμερα όμως υπάρχει ένα πελώριο καφενείο (το διαδίκτυο) και η μαλακία που θα εκτοξεύσει κάποιος θα φτάσει αμέσως σε χιλιάδες χρήστες και θα αναπαραχθεί ταχύτατα. Αν μάλιστα είναι δημόσιο πρόσωπο (πολιτικός, δημοσιογράφος) και το σχόλιό του αφορά άλλα δημόσια πρόσωπα ή περιστατικά που απασχολούν την κοινή γνώμη, τότε χάνεται ο έλεγχος.
Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι που δεν αντιστέκονται στον πειρασμό της «λοξής δημοσιότητας» και σπεύδουν εν θερμώ να εκφέρουν γνώμη για ένα γεγονός που είναι σε εξέλιξη και για το οποίο δεν έχουν πλήρη εικόνα. Ετσι συχνά εκτίθενται όταν η πραγματικότητα τους αποστομώνει.
Η τραγωδία της Αίγινας είναι μια τέτοια περίπτωση. Πριν ακόμη συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες για το συμβάν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αλλά και κόμματα, υιοθέτησαν ό,τι κακεντρεχές «ανέβαινε» στο διαδίκτυο και σε λαθρόβια ηλεκτρονικά Μέσα.
«Ανακάλυψαν» τρεις υπουργούς μέσα στο μοιραίο σκάφος, το οποίο υποψιάζονται πως οδηγούσε Συριζαίος και εντόπισαν ύστερα από «ενδελεχή» έρευνα ότι η άδεια του υπέργηρου και φιλάσθενου οδηγού ανανεώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσολάβηση των πρωτοκλασάτων Συριζαίων που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στο νησί του Αργοσαρωνικού.
Οι μέρες περνούν και ακόμη περιμένουμε τα ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επέβαιναν τρεις υπουργοί στο σκάφος, ενώ μόλις προχτές μάθαμε ότι η άδεια είχε ανανεωθεί το 2014 όταν κυβερνούσαν Σαμαράς- Βενιζέλος, δηλαδή πριν έρθει στα πράγματα το «παρεάκι της Αίγινας».
Η υπόθεση σε όλες τις πτυχές της -το έγκλημα και οι μηνύσεις των τριών υπουργών- θα κριθεί στα δικαστήρια. Για το έλλειμμα σοβαρότητας ή, για να το πούμε αλλιώς, για το πλεόνασμα εμπάθειας ορισμένων πολιτικών και δημοσιογράφων τα δικαστήρια είναι αναρμόδια.
Ανάγωγα
Η ΓΣΕΕ κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι προσπαθεί «να εκβιάσει με οικονομική ασφυξία το συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να πετύχει την άρση της αυτονομίας των συνδικάτων».
Συνδικαλιστικό κίνημα; Αυτονομία των συνδικάτων; Αναφέρονται ως δεδομένα, ενώ είναι ζητούμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στη Βουλή έφερε την υπόθεση της Αίγινας η ΝΔ