Σαν τσουνάμι αναμένεται να σκάσει στις 2 Σεπτεμβρίου η μείωση του συντάξιμου μισθού των υψηλόμισθων συνταξιούχων, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έρθει, σύμφωνα με τους νόμου και τις εγκυκλίους, η πληρωμή των συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου…
Πρόκειται για το μεγάλο κύμα των περικοπών που θα υποστούν περί τις 160.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν συνολικό συντάξιμο μισθό άνω των 1.300 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι μειώσεις σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμη και το 40%.
Ωστόσο μεσοσταθμικά υπολογίζεται να κυμανθούν περίπου στο 12%. Αυτοί πάντως που αντιμετωπίζουν τεράστιο ζήτημα μείωσης είναι όσοι συνταξιούχοι υπολογίστηκε η επικουρική τους σύνταξη με βάση τον τελευταίο μήνα μισθοδοσίας τους.
Οπως έχει υπολογιστεί όσοι λαμβάνουν πάνω από 350 ευρώ επικουρική σύνταξη θα δουν δραματικές μειώσεις. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους στα περιβόητα ευγενή ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών).
Συγκεκριμένα από τις μειώσεις πλήττονται κυρίως πρώην τραπεζοϋπάλληλοι (απώλειες 40% στο μεικτό και 10-12% στο καθαρό καταβαλλόμενο), ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες (22% στο μεικτό και 6% στο καθαρό), υψηλόμισθοι εμποροϋπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (15% στο μεικτό και 6-8% στο καθαρό καταβαλλόμενο), μισθωτοί που έφυγαν στη σύνταξη μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια (5% στο καθαρό ποσό).
Τα Ταμεία δε που βρίσκονται στο επίκεντρο των μειώσεων είναι κυρίως τα εξής:
ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, ΚΑΠ-ΔΕΗ (συνταξιούχοι ΔΕΗ), ΕΤΑΑ (τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών – εργοληπτών δημοσίων έργων – δικηγόρων – συμβολαιογράφων), ΚΕΑΝ (συνταξιούχοι ναυτικοί), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (τομείς επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών, συντακτών, υπαλλήλων Τύπου και τεχνικών Τύπου), ΤΕΑΠΕΤΕ (είναι οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας), ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΑΠ (συνταξιούχοι της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων), ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων), ΟΑΕΕ (τομέας ΤΕΑΑ αρτοποιών), ΤΕΥΝΤΠ (υπάλληλοι τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτορείων), ΤΕΑΠΟΖΟ (συνταξιούχοι του κλάδου ζυθοποιίας και οινοπνευματοποιίας), ΤΑΠΤΠ (προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως).
Αναδρομικά…
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο μήνα (συντάξεις Αυγούστου) σε περίπου 50.000 συνταξιούχους και τώρα θα εφαρμοστούν και στους υπόλοιπους.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ότι οι περικοπές δεν σταματούν εκεί, αλλά τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά των μειώσεων των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου (οι συνταξιούχοι δηλαδή θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), η επικουρική σύνταξη επανυπολογίζεται -εφόσον το άθροισμα των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ- με το νέο σύστημα και με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία). Επί της νέας επικουρικής εφαρμόζονται νέες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και υγείας.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά ότι στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση, ενώ οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων.
Επαναϋπολογισμός
Εκεί πάντως που φαίνεται να έχει κολλήσει το θέμα είναι στον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων που με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα πρέπει το 10% να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (ουσιαστικά από τα 2,6 εκατ. συντάξεις θα πρέπει να έχουν επαναϋπολογιστεί οι 260.000).
Στην πραγματικότητα τίποτε δεν έχει ξεκινήσει αν και ο χρόνος πιέζει.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ρίξει το βάρος του στο πώς θα περικόψει τις επικουρικές συντάξεις όσων λαμβάνουν πάνω από 1.300 ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου πάντως δεν φαίνονται να ανησυχούν, αφού θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικαστικές ατραπούς που λειτούργησαν για τον υπολογισμό και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Ουσιαστικά θα καταρτιστεί ένας αλγόριθμος και επί τη βάσει αυτού θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές (τουλάχιστον άμεσα), αφού μέχρι το 2019 λειτουργεί ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνταξιούχοι προσέφυγαν στο ΣτΕ
Κίνδυνος μείωσης των συντάξεων από το 2019, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς