Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η μη ικανότητα επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει τη συνουσία. Η ΣΔ μπορεί να συνιστά είτε μια ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και μια τάση διατήρησης στύσεων με σύντομη χρονική διάρκεια. Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από ΣΔ. Η επίπτωση της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ η επίπτωση της ΣΔ αυξάνεται κατακόρυφα, στο 47%,για τους άνδρες άνω των 75 ετών. Η στυτική δυσλειτουργία όμως, δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.
Τα εξειδικευμένα μας κέντρα σε όλο τον κόσμο, έχουν θεραπεύσει με επιτυχία πάνω από 20.000 ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία. Προσφέρουμε ένα ενιαίο πακέτο κλινικού ελέγχου, ψυχολογικών εκτιμήσεων, ορμονικών, φαρμακευτικών και χειρουργικών θεραπειών, το οποίο εγγυάται την εύρεση μιας λύσης.
Η πολύ μεγάλη εμπειρία των ιατρών μας, επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένης θεραπείας που ταιριάζει ακριβώς στο ορμονικό και φυσικό προφίλ του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Αντιθέτως, οι λιγότερο έμπειροι ιατροί περιορίζονται στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με φάρμακα, με αποτέλεσμα συχνά η θεραπεία να αποτυγχάνει και ο ασθενής να απογοητεύεται.
Οι Υπηρεσίες μας
Οι ιατροί μας έχουν θεραπεύσει περισσότερους από 20,000 ασθενείς μέχρι σήμερα.
Η πλειοψηφία των ασθενών μας είναι σε θέση να έχουν επιτυχή σεξουαλική επαφή από την πρώτη μέρα της θεραπείας τους.
Οι θεραπευτικές μας μέθοδοι δεν εξαντλούνται και δεν περιορίζονται στην συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά έχουν ως στόχο την παροχή εξατομικευμένων θεραπειών που θα δώσουν μία οριστική θεραπευτική λύση στη στυτική δυσλειτουργία.
Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας
Η ΣΔ έχει συνήθως μια φυσιολογική αιτία, όπως είναι για παράδειγμα ένας τραυματισμός, ή οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων.
Κάθε διαταραχή που προκαλεί τραυματισμό στα νεύρα, ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στο πέος, είναι δυνατό να προκαλέσει ΣΔ.
Ακριβώς επειδή για την επίτευξη στύσης είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα μια σειρά από συμβάντα η ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί όταν οποιοδήποτε από αυτά παρεμποδισθεί. Η ακολουθία περιλαμβάνει νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή γύρω από το πέος και απόκριση στους μύες, στους ινώδεις ιστούς, στις φλέβες στις αρτηρίες και κοντά στα σηραγγώδη σώματα.
Βλάβες στα νεύρα, στις αρτηρίες, στους μαλακούς μύες και στους ινώδεις ιστούς, οι οποίες είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου νοσήματος, είναι η πιο κοινή αιτία για την εμφάνιση ΣΔ. Νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, τα νευρικά νοσήματα, ή οι νευρικές βλάβες, η πολλαπλή σκλήρυνση, η αθηρωματική νόσος και τα νοσήματα της καρδιάς συνυπάρχουν με την πλειοψηφία των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι ασθενείς λοιπόν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για όλα τα παραπάνω νοσήματα πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή θεραπείας για τη ΣΔ.
Οι επιλογές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συμβάλουν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνουν επίσης το κίνδυνο της ΣΔ. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η απουσία φυσικής άσκησης, είναι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες για τη ΣΔ.
Παράλληλα, κάποια χειρουργεία, ιδιαίτερα το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής και το χειρουργείο της ουροδόχου κύστης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μπορούν επίσης να τραυματίσουν νεύρα και αρτηρίες κοντά στο πέος και να προκαλέσουν ΣΔ.
Ταυτόχρονα, κάποιος τραυματισμός στο πέος, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τη λεκάνη μπορούν να οδηγήσουν σε ΣΔ στην περίπτωση που προκληθεί βλάβη στα νεύρα, τους μαλακούς μύες, τις αρτηρίες και τον ινώδη ιστό των σηραγγωδών σωμάτων. Επιπρόσθετα η ΣΔ μπορεί να αποτελεί παρενέργεια διαφόρων κοινών φαρμάκων, όπως είναι τα αντί-υπερτασικά, τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά, οι αναστολείς της όρεξης, καθώς και η σιμετιδίνη, ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του στομαχικού έλκους.
Η ΣΔ μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως είναι το στρες, το άγχος, η ενοχή, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας. Ακόμα και όταν υπάρχει μια οργανική αιτία για τη ΣΔ, οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τέλος, οι ορμονικές διαταραχές, όπως είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνιστούν μια λιγότερο συχνή αιτία εμφάνισης της ΣΔ.