Tο σίριαλ για την οικοδόμηση του νέου τηλεοπτικού τοπίου έχει τίτλο «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Σε μια αγορά που με τα σημερινά δεδομένα τζιράρει ετησίως περίπου 240 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ετησίως ζημιές 50-60 εκατ. ευρώ στους υφιστάμενους σταθμούς, η επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δείχνει να είναι φαινομενικά καλή μόνο για τα δημόσια έσοδα.
Τα 246 εκατ. ευρώ που έπεσαν στο τραπέζι για την αγορά μιας άδειας πανελλαδικής εμβέλειας από τους δύο υφιστάμενους (Αλαφούζο, Κυριακού) και τους δύο υποψήφιους (Καλογρίτσα, Μαρινάκη) καναλάρχες είναι αντικειμενικά πάρα πολλά λεφτά για τα δεδομένα της φθίνουσας τηλεοπτικής αγοράς και εύλογα ανακύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες παλαιών και νέων παικτών της τηλεόρασης όχι μόνο να επιβιώσουν επιχειρηματικά ξεπληρώνοντας παλιά και νέα χρέη, αλλά και να παράγουν κέρδη και ταυτόχρονα να παρέχουν αξιοπρεπές τηλεοπτικό περιεχόμενο στο μέλλον.
Το τελικό κόστος απόκτησης και λειτουργίας των σταθμών από τους τέσσερις επιχειρηματίες που αδειοδοτήθηκαν ενδεχομένως να αποδειχτεί τελικά πολύ υψηλότερο από το ονομαστικό των 246 εκατ. ευρώ.
Κυρίως για τους δύο νέους παίκτες Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι οποίοι έδωσαν 73,9 εκατ. ευρώ και 52,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τώρα θα πρέπει να στήσουν τηλεοπτικούς σταθμούς από το μηδέν, επενδύοντας σε μηχανήματα, εγκαταστάσεις, περιεχόμενο και προσωπικό.
Η επόμενη μέρα
Υπό το πρίσμα των μεγάλων απαιτήσεων σε κεφάλαια δεν αποκλείεται να έχουμε ηχηρές επιχειρηματικές συμφωνίες και καραμπόλες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τέσσερις «έτοιμοι» τηλεοπτικοί σταθμοί μένουν ορφανοί από άδειες πανελλαδικής εμβέλειας (Mega, Star, Alpha και E TV) και δύο επίδοξοι καναλάρχες δεν έχουν τίποτα στα χέρια τους, εκτός από τα λεφτά που έχουν υπολογίσει ότι μπορούν να επενδύσουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σενάρια για τις ζυμώσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε εξαγορές και συνεργασίες μεταξύ νυν και επίδοξων καναλαρχών, ακόμη και όσων βρίσκονται στις «δεύτερες» θέσεις.
Αν όλα αυτά γίνουν με πραγματικά λεφτά, σημαίνει ότι το τελικό κόστος θα ανέβει κι άλλο.
Οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί που μένουν χωρίς πανελλαδική άδεια είναι εκείνοι που επί της ουσίας θα θρέψουν τους υπόλοιπους μέχρι να αρχίσει η διαφημιστική αγορά να ανακάμπτει.
Το Mega, ο Alpha, το Star και το μικρότερο Ε TV είχαν έσοδα που το 2015 προσέγγισαν τα 140 εκατ. ευρώ σε σύνολο κύκλου εργασιών 239 εκατ. ευρώ μαζί με τον SKAI και τον Antenna που συνεχίζουν.
Ακόμη και αν βρεθεί τρόπος να επιβιώσουν αυτά τα κανάλια στρεφόμενα λ.χ στις συνδρομητικές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της NOVΑ, μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων είναι βέβαιο ότι θα χαθεί από τα ταμεία τους και θα κατευθυνθεί στους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
Τα ερωτήματα είναι περισσότερα και για την επόμενη μέρα των δύο μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, οι οποίοι δεν αδειοδοτήθηκαν και, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, σε διάστημα 90 ημερών μετά την οριστική κατακύρωση των νέων αδειών θα χάσουν το δικαίωμα εκπομπής πανελλαδικού σήματος και θα πρέπει να βρουν τρόπους να επιβιώσουν με σημαντικά μικρότερα έσοδα.
Το ίδιο θα συμβεί και για το Mega και το Ε TV.
Οι τέσσερις εταιρείες αυτές που θα τεθούν εκτός αγοράς με την έννοια της δυνατότητας εκπομπής πανελλαδικού σήματος και άρα πρόσβασης σε διαφημιστικά έσοδα έστω και αντίστοιχα των σημερινών, έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 391 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2015, απασχολούν 1.650 εργαζόμενους και βαρύνονται από αθροιστικές υποχρεώσεις σε τράπεζες και άλλους πιστωτές, ύψους 364 εκατ. ευρώ.
Τα ανωτέρω μεγέθη (βλέπε πίνακα) επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της Τηλέτυπος-Mega καθώς μόνο οι υποχρεώσεις του συγκεκριμένου σταθμού, που δείχνει να έχει αφεθεί στη μοίρα του από τους τρεις μετόχους του (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης), ξεπερνούν τα 181 εκατ. ευρώ.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει ούτε με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ούτε με τις εγκαταστάσεις και πολύ περισσότερο με τα χρέη που κουβαλούν.
Πολύ πιθανό να έχουμε μπροστά μας συνεργασίες που θα συμπεριλάβουν επιχειρηματίες και τράπεζες, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και ηχηρές χρεοκοπίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: