06.09.2016, 08:56 | efsyn.gr
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον τόπο αλλά και στον τρόπο πραγματοποιήθηκαν τελικά χθες οι συναντήσεις των προσωρινών υπερθεματιστών με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.
Οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές ζήτησαν να ξεκαθαριστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επόμενες αδειοδοτήσεις, επιμένοντας ουσιαστικά να μη δοθούν θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Το κλίμα χαρακτηρίστηκε γενικά θετικό, αλλά από την πρώτη στιγμή φάνηκαν οι διαφορές τόσο μεταξύ των νέων… καναλαρχών όσο και όλων με ορισμένους τουλάχιστον από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Δύο φαίνεται να είναι τα πιο σημαντικά «αγκάθια».
Το πρώτο αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης, που οι καναλάρχες της επόμενης δεκαετίας θέλουν να την καταβάλουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αναμένεται να συνεδριάσει στα 16/9) για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (Ν. 4339/2015) για την αδειοδότηση των καναλιών.
Και το δεύτερο έχει να κάνει με τα σχέδια για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου, για το οποίο εξέφρασαν και πάλι την αντίθεσή τους.
Μετά τη συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Σημειώνεται πως -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει- το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα να ολοκληρωθούν οι δεύτεροι έλεγχοι «πόθεν έσχες» ώστε να υπάρξει η οριστική απόφαση για τους υπερθεματιστές και μέσα στο επόμενο 15ήμερο να κατατεθεί και η πρώτη δόση από τους τέσσερις. Κάτι που σημαίνει ότι ο Θ. Κυριακού θα πρέπει να καταβάλει 25,3 εκατ. ευρώ, ο Β. Μαρινάκης 24,63 εκατ. ευρώ, ο Ι. Β. Καλογρίτσας 17,43 εκατ. ευρώ και ο Γ. Αλαφούζος 14,53 εκατ. ευρώ. Συνολικά περίπου 82 εκατ. ευρώ.
Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις
Ο κ. Κρέτσος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των νέων καναλαρχών, ενημέρωσε τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Ο τελευταίος πραγματοποίησε, στη συνέχεια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους καναλάρχες (κ. Μαρινάκη, Καλογρίτσα, Κυριακού, Αλαφούζο).
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο υπουργός, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
⇒ στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
⇒ στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
⇒ στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition). Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.
Μετά το πέρας των ξεχωριστών συναντήσεων με τους νέους καναλάρχες, ο κ. Παππάς προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ως «πολύ παραγωγικές» τις συναντήσεις που είχε, σημείωσε πως όλα έγιναν «σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης» και υπογράμμισε πως «όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητα τους».
Όσο για τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», έσπευσε να συμπληρώσει.
Διακοπή σήματος και εργαζόμενοι
Επισημαίνεται πως όταν οριστεί το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εκπέμψουν οι νέοι σταθμοί, η Digea θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή σήματος όσων δεν πήραν άδεια. Θα μεσολαβήσουν βέβαια πολλές δικαστικές διαμάχες με πρώτη, που αναμένεται εντός του μήνα, την εξέταση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη Συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (Ν.4399/2015) για την αδειοδότηση των καναλιών.
Το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως είναι τι θα γίνει με τους εργαζομένους των καναλιών που δεν πήραν άδεια. Οι αρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν τώρα τις κινήσεις τους για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο, βάλλοντας κατά των «όψιμων υπερασπιστών τους» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση μέσω πηγών της επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στους σταθμούς. Επισημαίνει μεν ότι επιβάλλεται από τον νόμο η δημιουργία τουλάχιστον 860 θέσεων εργασίας στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, υπογραμμίζουν δε ότι «οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους είτε με περιφερειακή, είτε με θεματική άδεια, ακόμα και μέσα από άλλες πλατφόρμες, όπως τα συνδρομητικά κανάλια και το διαδίκτυο».
Στην κυβέρνηση θεωρούν τέλος ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες μεταξύ πρώην και νέων επιχειρήσεων, κίνηση που, δεδομένης της μόλις τρίμηνης διορίας για τη λειτουργία των νέων καναλιών, μοιάζει σχεδόν επιβεβλημένη βάσει και του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολείται στον χώρο.
Να ακυρωθεί η διαδικασία
Στο μεταξύ, νέο εξώδικο απέστειλε χθες στην Dimera Media -την εταιρεία με την οποία συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης στη δημοπρασία για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας- την οποία και κοινοποίησε στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, η διοίκηση του ALPHA, ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί συνολικά η διαδικασία.
Το κανάλι της Κάντζας προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η ένστασή δεν γίνει αποδεκτή θα προχωρήσει σε αγωγές εναντίον όχι μόνο της εταιρείας αλλά και του ελληνικού Δημοσίου ενώ επισημαίνει τις «ενδεχόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής προσωπικώς».