O γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
08.09.2016, 17:14 | εφσυν
Ετοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα-βόμβα της δόλιας πτώχευσης επιχειρήσεων εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί εμπλέκουν ακόμη και πολιτικά πρόσωπα στις μεθοδεύσεις.
«Εχουν… σκάσει όλες οι περιπτώσεις ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ενός διεφθαρμένου επιχειρηματικού συστήματος. Αρχίζουμε να αγγίζουμε με συγκεκριμένα πια στοιχεία και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις ιστορίες αυτές», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης, που έχει σηκώσει το βάρος της εξεύρεσης στοιχείων για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που έχουν υποστεί τη δόλια επιχειρηματικότητα των εργοδοτών τους.
Πάντως στο υπουργείο Εργασίας εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν καμία περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο, αφού εκτιμούν ότι αυτές οι έρευνες θα φέρουν έσοδα στο κράτος αλλά και ελάφρυνση της θέσης των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων που έκλεισαν αφήνοντάς τους στον δρόμο.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στο υπουργείο Εργασίας, μπαίνουν στο κάδρο των υπευθύνων όλα τα μέλη του Δ.Σ. (αλλά υπό προϋποθέσεις και οι μέτοχοι των δολίως πτωχευμένων επιχειρήσεων) αφού μπορούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες τόσο για την εισφοροδιαφυγή όσο και για τη δόλια χρεοκοπία.
«Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι γουστάρει, όποια στιγμή γουστάρει, αξιοποιώντας όπως γουστάρει τα δάνειά του από τις τράπεζες, όπως γουστάρει τη ζωή των εργαζομένων που μένουν στον δρόμο.
»Πρέπει να εδραιωθεί στην Ελλάδα αυτό που λέμε η δημοκρατική επανάσταση του αυτονόητου και της διαφάνειας σε βάρος αυτής της δικτατορίας, της διαπλοκής και της ασυδοσίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, σε επικοινωνία και με τον οικονομικό εισαγγελέα και με την οικονομική αστυνομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας μάλιστα αποκάλυψε ότι ερευνώνται εξονυχιστικά δύο χαρακτηριστικές, όπως είπε, περιπτώσεις «λουκέτων».
Η πρώτη αφορά την εταιρεία «Πυρσός Security». «Είχε έναν πολύ καλό τζίρο μηνιαίο και κάποια στιγμή έκλεισε αναιτιολόγητα και έμειναν στον δρόμο 500 άνθρωποι» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης, που βέβαια τοποθετήθηκε και για τη δεύτερη περίπτωση, αυτή του «Athens Ledra» (πρώην «Ledra Marriot»), όπου -όπως είπε- «κάποια στιγμή η επιχείρηση, παρά το ότι διοικείται από μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες του ελλαδικού χώρου, αποφάσισε ότι πρέπει να κλείσει, παρά το ότι είχε 90-95% πληρότητα το ξενοδοχείο, αφήνοντας στον δρόμο 200 ανθρώπους, με χρέη σε δεδουλευμένα περίπου 300.000 ευρώ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
Προσωρινή διαταγή δικαιώνει τους απολυμένους της ΠΥΡΣΟΣ SECURITY