σ. κούλογλου
Την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει τον κίνδυνο να έχουμε «τοπικές. μαφίες» στην Περιφέρεια, μέσα από ένα αξιόπιστο μοντέλο προκήρυξης των περιφερειακών αδειών, εξέφρασε από το Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Σε συνέντευξή του στη διάρκεια της ολομέλεια του ΕΚ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξυγειάνει το τηλεοπτικό τοπίο και στην Περιφέρεια αλλά να το κάνει με μια διαφορετική στρατηγική από αυτή που ακολούθησε για τα πανελλαδικά κανάλια καθώς υπάρχουν ειδικές συνθήκες
Σε περίπτωση που είχαμε αντίστοιχο μοντέλο, είπε, είναι σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε ασφυξία όλους τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς και πιθανά θα δημιουργούσε “τοπικές μαφίες” με είσοδο άλλων παραγόντων σε αυτά. Όπως Ανέφερε ο Σ. Κούλογλου, χρειάζονται άλλου τύπου διαδικασίες, διαφανείς που θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονον πλαίσιο λειτουργίας και επιχειρηματικότητας αλλά που, ταυτόχρονα, θα ενισχύουν τον πολύτιμο χαρακτήρα και την πολυφωνία που έχουν κατακτήσει τα περιφερειακά κανάλια, σε γενικές γραμμές και θα τους ελαφρύνει από το δυσβάσταχτο βάρος της Digea, που όλοι γνωρίζουν. «Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιλύσουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις», σημείωσε.
Υποδειγματική η διαδικασία για τις 4 άδειες
Παράλληλα, όπως είπε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις 4 πανελλαδικές άδειες ήταν υποδειγματική και πρέπει να αποδωθούν τα εύσημα σε όσους τη σχεδίασαν και την υλοποίησαν ενώ κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει τα ζήτηματα των εργαζομένων και του τρόπου που θα απορροφηθούν, αφήνοντας στην άκρη όσα ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος άλλων εργαζομένων και παρά την ταύτιση που υπήρξε με τους ιδιοκτήτες, για τους πιο προβεβλημένους από αυτούς.
Σχολιάζοντας την έλλειψη σύνθεσης στο ΕΣΡ που θα αποτελούσε ένα θεσμό ελέγχου της ποιοτικής στάθμης και της εύρυθμης λειτουργίας στο τηλεοπτικό τοπίο, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σύσταση της ανεξάρτητης αρχής με ευθύνη της ΝΔ προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να “μπλοκάρει” το διαγωνισμό για τις άδειες. Όμως όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώντας ότι προσφέρει υπηρεσίες στους καναλάρχες, τελικά τους οδήγησε να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν μια άδεια ενώ αν είχε συμβάλλει στη σύσταση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός θα είχε διεξαχθεί με άλλους όρους από την ανεξάρτητη αρχή και το τίμημα θα ήταν αισθητά μικρότερα για όλους, είπε.
Ευαίσθητη η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία
Όσον αφορά τη σχέση τις ΕΕ με την Τουρκία και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανοχή από την ΕΕ προς την Τουρκία στον Ερντογάν, παρόλα όσα εκτυλίσσονται στη γειτονική χώρα, δεδομένου ότι παραμένει ένας πολύ χρήσιμος παίκτης στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Συρία αλλά και επειδή κατάρρευση της συμφωνίας για το Προσφυγικό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη . Όπως ανεφερε, η Ελλάδα θα πληγεί συνεπακόλουθα σε μια τέτοια περίπτωση ενώ γενικότερα αυτή τη στιγμή από τη Βόρεια και, ειδικά, την Ανατολική Ευρώπη παρακολουθούμε μια πρωτοφανή άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας και όσων αυτή προβλέπει.
Πάντως υπενθύμισε ότι η “Παλιά Ευρώπη” (όπως αποκαλούσε τις χώρες που αντιδρούσαν στην εισβολή του Ιράκ, ο πρώην Υπουργός των ΗΠΑ Ν. Ράμσφελντ , αλλά δικαιώθηκαν για τις απόψεις τους) συνεχίζουν να εκφράζουν την ανάγκη τήρησης των θεσμών και των συμφωνιών αλλά και των ηθικών αξιών της Ευρώπης.
Τόνισε εξάλλου ότι αυτό που επισημαίνει διαρκώς η Αριστερά στην Ευρωβουλή είναι ότι όταν οι συμφωνίες αφορούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, αυτές εφαρμόζονται κατά γραμμά και χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση αλλά όταν αφορούν ζητήματα όπως το προσφυγικό, η Ευρώπη και η γερμανική ηγεσία της παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι να επιβάλουν την εφαρμογή τους.
Θετικό στοιχείο η ενόχληση για την ευρωμεσογειακή διάσκεψη
Σε ότι αφορά στις εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, ο Στέλιος Κούλογλου εκτιμά ότι παρότι τίθενται συνεχώς ως ορόσημο εξελίξεων, τίποτε δεν μπορούν να αλλάξουν για τους συσχετισμούς. Όπως είπε, η Γερμανία συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες σε βάρος του Νότου χωρίς καμία επίπτωση ενώ η αδυναμία που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια ο Φρανσουά Ολάντ, δείχνει ότι έχει χαθεί η ισορροπία.
Εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία την Ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Αθήνας λέγοντας ότι και μόνο η ενόχληση του Βερολίνου δείχνει ότι πέτυχε πολλά. Και πρόσθεσε ότι αν ο Ολάντ είχε αμφισβητήσει το σκληρό μοντέλο που έχει επιβάλλει η Γερμανία και είχε υλοποιήσει κάποια από όσα υποσχεθεί πριν εκλεγεί, τόσο η ΕΕ θα ήταν σε καλύτερο σημείο αλλά και ο ίδιος δεν θα είχε καταδικάσει το πολιτικό του μέλλον, όπως μαρτυρά η δημοσκοπική του κατάρρευση
Τέλος, την άποψη ότι η συμφωνία για την TTIP θα επανέλθει με άλλο μανδύα εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε, τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για τη συμφωνία αυτή η οποία «παγώνει» λόγω και των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία αλλά θα επανέλθει, ενδεχομένως με «δούρειο ίππο» τη συμφωνία CETA και αντίστοιχες προβλέψεις που μπορεί να έχει.
* Συνέντευξη στο Γιάννη Σιδηρόπουλο