16-09-2016 – 19:51μμ | αλτσαντιρι
Με τη δημιουργία ευρωστρατού και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης απαντά στις προκλήσεις της Ένωσης η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβα μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το γαλλογερμανικό δίδυμο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής άμυνας, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμούν όλες οι χώρες.
Τα εναπομείναντα μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή μιας κοινής διακήρυξης με το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και την άμυνα.
Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν στην Μπρατισλάβα μια κοινή πρωτοβουλία με βάση την οποία θα εγκρίνονται ευκολότερα οι εξωτερικές επιχειρήσεις της ΕΕ και θα ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους. Η αποχώρηση της Βρετανίας, που ανέκαθεν προτιμούσε να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, σημείωσαν διπλωματικές πηγές, ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται περικυκλωμένη από κρίσεις, πολέμους και τρομοκρατία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κυρίως «κοινούς στρατιωτικούς πόρους«, ένα «ενιαίο γενικό επιτελείο» και τη δημιουργία «πριν από το τέλος του έτους» ενός ευρωπαϊκού ταμείου για να δοθεί ώθηση στην έρευνα και την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία.
Στον τομέα της ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν στην ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Οι περισσότεροι συγκλίνουν σε αυτό το σημείο, ζητούν κυρίως την γρήγορη ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» με το Λονδίνο δεν ήταν στην ατζέντα της συνόδου όμως οι «27» συζήτησαν το θέμα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, υπό γερμανική σημαία, στον Δούναβη.
«Το Brexit ως θέμα δεν συζητήθηκε» εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης, λέγοντας ότι έγινε μια ενημέρωση για τις επαφές του Τουσκ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
«Δεν είχαν πολλά πράγματα να πουν αφού το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του διαζυγίου» και οι Βρυξέλλες αρνούνται να διαπραγματευτούν πριν γίνει αυτό το βήμα.
Αλέξης Τσίπρας: Προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση
«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε αυτή θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την Ε.Ε.
Οι πολίτες πια δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, άρα η Ε.Ε.πρέπει να επινοήσει νέο.
Στα κοινά μας συμπεράσματα καλωσορίζουμε την παρέμβαση Γιούνκερ. Αυτή η παρέμβαση βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους στόχους.
Μιλάει για ανεργία, κοινωνική συνοχή. Έννοιες ξεχασμένες από τις συνόδους των 28.
Γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.»
Φρανσουά Ολάντ: Η Ε.Ε μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το Brexit
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.
Άγκελα Μέρκελ: Νέα ατζέντα τον Μάρτιο
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο για την επανεκκίνηση της Ευρώπης τον Μάρτιο του νέου έτους.
«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών που έχουμε, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού για την ατζέντα, ώστε να έχουμε ένα πλάνο εργασίας για τη διαχείριση των ζητημάτων μέχρι την 60η επέτειο υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης», δήλωσε η Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.
Σταθερή άρνηση συνεργασίας από την ομάδα Βίζεγκραντ για το προσφυγικό
Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) υπενθύμισαν εξάλλου σήμερα ότι επιθυμούν οι Βρυξέλλες να ακούν περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις των χωρών-μελών. Επανέλαβαν ότι παραμένουν κάθετα αντίθετες στην εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων, όπως το σχέδιο μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ακριβώς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.
Η πρόσφατη έκκληση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου για αποπομπή της Ουγγαρίας από την ΕΕ για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών υπογραμμίζει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Αυτή δεν είναι η άποψη της κυβέρνησή μου«, είπε σήμερα στην Μπρατισλάβα ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ. «Βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, είμαστε μια οικογένεια, συζητάμε τα προβλήματα σαν οικογένεια, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις«, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του ζήτησε «να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους Ούγγρους».
Μάλιστα, ο Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.
Στις καλένδες η οικονομία – Από Δεκέμβριο οι αποφάσεις
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα, η συνάντηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος με παρόμοιες συναντήσεις σε Μάλτα και Ιταλία. Τον προσεχή Δεκέμβριο, οι ηγέτες της Ε.Ε. επίσης θα παρουσιάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τους νέους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συντάσσεται το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
«Έφοδος» των εισαγγελέων διαφθοράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Επίλογο στο σενάριο του Grexit βάζει η Citi
Σπίρτζης: Αν είναι παράνομος ο κ. Καλογρίτσας, ας αποκλειστεί (video)
ΣΥΡΙΖΑ: Διήμερη η Σύνοδος της ΚΕ – Την Κυριακή η ομιλία Τσίπρα