Στην Αυστρία στρέφονται σήμερα οι προβολείς της δημοσιότητας | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
24.09.2016, 10:31 | εφσυν
Χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της μίνι συνόδου που ο ίδιος συγκαλεί για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σήμερα στη Βιέννη εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Standard» ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.
«Η συνάντηση είναι μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Χρειάζεται να καθορίσουμε από κοινού πού πρέπει να θέσουμε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, όχι μόνο στην Ελλάδα», επισήμανε, κρατώντας όμως μικρό καλάθι για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Στη σύνοδο με τίτλο «Μετανάστευση στη Βαλκανική Οδό» λαμβάνουν μέρος δέκα ηγέτες Βαλκανικών και μη κρατών, εντός κι εκτός Ε.Ε., ανάμεσά τους οι Αλέξης Τσίπρας, Ανγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι και Βίκτορ Ορμπάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να αντεπεξέρχεται, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε η Ενωση να δει πώς μπορεί να συνδράμει, εκτίμησε ο Κερν.
«Στόχος μου θα ήταν να υπάρξει μια πιο λεπτομερής έκθεση για το τι συμβαίνει σε επιμέρους τμήματα των [εξωτερικών] συνόρων [της Ε.Ε.] και τι είδους υποστήριξη απαιτείται εκεί» τόνισε, αναφέροντας ξανά τη χώρα μας ως παράδειγμα.
Με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στον αέρα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο βαλτωμένο λόγω ανοργανωσιάς, γραφειοκρατίας και τορπιλισμού από τη μισαλλόδοξη άρνηση των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ να δεχτούν μουσουλμάνους πρόσφυγες, η στροφή της Ανγκελα Μέρκελ ελέω πολιτικού κόστους και καλπασμού της Ακροδεξιάς έχει οδηγήσει αναπόδραστα στη σκλήρυνση της στάσης της για το προσφυγικό.
Χθεσινή δημοσκόπηση δίνει νέο ποσοστό-ρεκόρ 16% στην ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πανεθνικό επίπεδο, εμφανίζοντάς την πια ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η «ευελιξία»
Η Μέρκελ αποδέχεται πλέον τον κυνικά αντιφατικό ευφημισμό της «ευέλικτης αλληλεγγύης» – όρο που εγκαινίασαν οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, σ’ έναν τακτικιστικό ελιγμό για να αποφύγουν ατιμώρητα τη φιλοξενία προσφύγων με αντάλλαγμα να ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Μια άλλου είδους ευελιξία απαιτεί από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που έχει εξοργιστεί ξανά με Βερολίνο, Παρίσι και λιγότερο με τις Βρυξέλλες, αξιώνοντας ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με εξαίρεση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική κρίση και την αντισεισμική θωράκιση, μετά το πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Η δυσφορία του οφείλεται και στην έλλειψη πρωτοβουλιών για σύναψη συμφωνιών με χώρες της Αφρικής ώστε να ανακοπεί η προσφυγική/μεταναστευτική ροή προς την Ιταλία. Τέτοιες συμφωνίες… α λα τούρκα, στα «πρότυπα» δηλαδή της ευρωτουρκικής για το προσφυγικό, έχει ζητήσει και η Ανγκελα Μέρκελ.
Δύο μέρες μετά τη νέα εκατόμβη από το ναυάγιο πλοιαρίου με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά των αιγυπτιακών ακτών στη Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να συναφθεί μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, που έχει εξελιχθεί σε μείζονα κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: