Στην επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας για όλα τα ανοιχτά θέματα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
28.09.2016, 11:20 | efsyn.gr
Σε πολύ υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στην αντιπολίτευση συνολικά, ενώ τοποθετήθηκε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας. Επίσης, κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, «απαντώντας» στην ομιλία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Σήμερα είναι μια ευκαιρία να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους, διότι το σκοτάδι του παλιού συστήματος και των συστημικών μέσων απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι. Ήρθαμε για να βάλουμε οριστικό τέλος σε όλες τις παθογένειες» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλία του.
Μίλησε για την διαπραγμάτευση αναφέροντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και «μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από το μέτωπο του χρέους».
«Έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Είναι απαράδεκτα υψηλή, αλλά έχει μειωθεί τέσσερις μονάδες. Εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας» είπε και συμπλήρωσε «Σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση».
«Αποτελεί τον πυρήνα της δικής σας ιδεολογίας» πρόσθεσε.
Στην επίθεση για τις άδειες
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά από καιρό (ελέω ταξιδιών σε Ν. Υόρκη και Βιέννη) κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ταυτίζεται απόλυτα με το τρίγωνο της διαπλοκής.
«Εδώ και έναν μήνα παίζεται η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε αυτό της αριστερής παρένθεσης. Κουνάτε το δάχτυλο για το ηθικό πλεονέκτημα. Τα κόμματα που έδιναν ασυλία στον εαυτό τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι και οι ημέτεροι» είπε και οι υπογράμμισε «Τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Συνέχισε, λέγοντας «φτάσατε στο σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. Ο αντιπρόεδρός σας σε ένα κρεσέντο αυτογελοιοποίησης έλεγε ότι έχει στοιχεία από υπουργούς πως ο ΣΚΑΪ δεν θα πάρει άδεια και ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορήσατε ότι κάναμε το διαγωνισμό για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας. Όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό».
«Σε αυτόν τον τόπο θα μάθετε όλοι εσείς ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Τώρα τι έχετε να πείτε; Για ποιον λόγο έγινε ο διαγωνισμός;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «Κάποια στιγμή τελειώνουν τα επιχειρήματα. Ορισμένες απαντήσεις πρέπει να δοθούν».
«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των Νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».
«Είστε με συμφέροντα και όχι με την ποιότητα»
Κατά την τοποθέτησή του για την Παιδεία ο πρωθυπουργός δήλωσε «δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης». Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».
«Άλλο πράγμα η αριστεία, άλλο ο ελιτισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός.
«Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγήτες» τόνισε ο κ.Τσίπρας, για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.
Για τα θρησκευτικά σημείωσε ότι «δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα, αλλά ούτε οι ώρες μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο δόγμα».
«Την ευθύνη για το περιεχόμενο έχει το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί. Στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθούν όλες οι παρατηρήσεις και οι σημειώσεις. Είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας. Αναγνωρίζουμε την ύπαρξή της στη συνείδηση του λαού μας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει από το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;»
«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».
«Σήκωσε το γάντι» ο πρωθυπουργός
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι», απαντώντας στο αίτημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
«Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις. Καταθέτω αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται, από τότε που εξελέγη, καναλάρχες («αυτούς που κάνουν την “βρώμικη δουλειά”») και μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας.
Κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου, καθώς και να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα Θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη δική του συμπεριφορά όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής:
«Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του ’90-’91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά».
Ν. Φίλης: Σε τρεις άξονες το σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
H πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία απασχόλησε το ελληνικό Κοινοβούλιο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες.
Το σχέδιο προβλέπει:
- Πρώτον, τη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και την αλλαγή του γυμνασίου, ώστε να μην πάψει, πλέον, να είναι εξεταστικό κέντρο.
- Δεύτερον, την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την παρούσα Βουλή.
- Τρίτον, τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης.
«Στόχος μας είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας», επεσήμανε ο κ. Φίλης, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι η μόνη πρόταση που έχει για την Παιδεία είναι η κατάργηση όλων των αλλαγών που έχει επιφέρει η κυβέρνηση σε αυτούς τους 18 μήνες.
Τέλος, έκανε λόγο για «ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων», για να καταλήξει ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι «τα λίγα σχολεία για άριστους με τα υπόλοιπα σχολεία να υποβαθμίζονται, ούτε σχολεία που θα θεωρούν τους μαθητές πελάτες και θα μοιράζουν κουπόνια».
Για το μάθημα των Θρησκευτικών
Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα που προέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών. «Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».
Επίσης, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
«Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία. Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο. Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που θα είναι ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας τη σχολική αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», ανέφερε ο κ. Φίλης και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με το εάν η ευθύνη και η αρμοδιότητα για την εκπαίδευση είναι της Πολιτείας ή άλλων θεσμών».
Το έργο του υπουργείου
Κατά τα λοιπά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο έργο που έχει παράγει το υπουργείο του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κενά «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια», αλλά και την προτεραιότητα που έχει δοθεί για πρώτη φορά στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή. Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόνισε ότι οι προσλήψεις φέτος ήταν κατά 34,96% περισσότερες σε σχέση με το 2011 και 66,76% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σχέση με το 2014 πάνω από 700%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεύτερη σύγκρουση με θέμα την Παιδεία [Live]
«Πέρασε» κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα