Γιώργος Παπασπυρόπουλος & Βασιλίκα Σαριλάκη
Μπορεί ένα νέο προοδευτικό forum να υποστηρίξει τον ελληνικό διαφωτισμό, τις νέες μεταρρυθμίσεις, την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας μετά το χάος του πελατειακού κράτους; Να στηρίξει τις ανεξάρτητες αρχές, την πάταξη της διαφθοράς και την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση; Μπορεί σήμερα να συμπαραταχθεί ο προοδευτικός κόσμος ώστε να αποκλεισθούν οι δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης;
Μια νέα πολιτική συμμαχιών καθοριστικής σημασίας ξεκινούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την συμμαχία των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, το Forum των Προοδευτικών στο Ευρωκοινοβούλιο (αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι) και την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για την από κοινού προώθηση πολιτικών κατά της λιτότητας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, αλλάζουν ήδη το κλίμα στις ευρωπαϊκές συσκέψεις για το μέλλον της ΕΕ και δημιουργούν ευνοϊκά μέτωπα για την γενική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ αλλά και την άμεση υλοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους στη χώρα μας ώστε να βγει από την καταβύθιση στο χρέος και την επιτροπεία.
Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση απολογισμού* για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη που διοργάνωσε την εκδήλωση. Και στις δυο τοποθετήσεις το ζητούμενο ήταν η εφαρμογή αυτής της πολιτικής συμμαχιών και στην ελληνική πραγματικότητα μετά από την πετυχημένη πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την Σύνοδο και το κοινό σχέδιο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η Σύνοδος αυτή που μετεξελίσσεται σε θεσμό, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσει την βαθιά κρίση που διάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία με την Γερμανοκεντρική της εμμονή και τις πολιτικές λιτότητας, έχει δημιουργήσει νέες αντιθέσεις Βορρά –Νότου και πολλά προβλήματα.
Το εγχείρημα έχει ιδιαίτερη αξία διότι έδωσε ένα σημαντικό πολιτικό στίγμα ενότητας σε μια συγκυρία εικόνας κλονισμού της αξιοπιστίας της ΕΕ λόγω τουBrexit και την στιγμή που το προσφυγικό αποτέλεσε το άλλοθι για μια νέα «υστερία» των συνόρων την ίδια στιγμή που η εθνικιστική δεξιά έχει πάρει τα πάνω της σε πολλές χώρες.
Την εποχή λοιπόν, που όπως λέει ο Roberto Unger** η θέληση για διαφορετικότητα των εθνών γίνεται πλέον «δηλητηριώδης» (εφευρίσκοντας ως αποδιοπομπαίους τράγους τους πρόσφυγες) και μη έχοντας πειστική εθνική συλλογική ταυτότητα, απαιτούνται ιδιαίτερες προσπάθειες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
«Για να αναπτυχθεί μια πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση στην παγκοσμιοποίηση -λέει ο Unger- πρέπει πολλές χώρες να ακολουθήσουν την ίδια συγκρουσιακή κατεύθυνση με τους κυρίαρχους κανόνες και τους κανονιστικούς συμβιβασμούς της παγκόσμιας τάξης.» Με λίγα λόγια η αποτελεσματική ρήξη θέλει συμμαχίες. Η συνύπαρξη εναλλακτικών αναπτυξιακών σχεδιασμών και πολιτισμικών σχέσεων είναι μονόδρομος. Διότι δεν μπορεί το κεφάλαιο να αλωνίζει στον κόσμο και η εργασία μαζί με την διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης να είναι εγκλωβισμένες στο έθνος-κράτος και εξορισμένες από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Η επιλογή τώρα προοδευτικών συμμαχιών και η διεύρυνση του διαλόγου στο εσωτερικό Ελληνικό μέτωπο είναι δύσκολη κυρίως γιατί ο δικομματισμός και η διαφθορά δημιούργησαν μια μεγάλη κρίση όχι μόνον οικονομική αλλά και πολιτική.
Μια κρίση όχι μόνον αξιακή αλλά και κρίση αντιπροσώπευσης.
Πώς έγινε και μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη όπως το ΠΑΣΟΚ εν μέσω της μεγάλης δίνης της κρίσης έφτασε σήμερα να βρίσκεται πλειοψηφικά αγκυροβολημένη στο συντηρητικό στρατόπεδο της νεοφιλελεύθερης ΝΔ;
Δυστυχώς η πασοκοποίηση/βενιζελοποίηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) έχει ως αποτέλεσμα την στενή της σύνδεση με τον νεοφιλελευθερισμό αντί της αυτοκριτικής της για τις καταστροφικές πολιτικές που έφεραν την χώρα στην χρεοκοπία και την επιτροπεία. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα: Το επικροτούν αυτό κάποιοι προοδευτικοί αγωνιστές του σοσιαλιστικού τόξου που αγωνίστηκαν χρόνια για την λεγόμενη «μεγάλη αλλαγή;» Προφανώς όχι αν κρίνουμε από το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι αυτού του χώρου.
Ο σοσιαλιστικός χώρος στην Ελλάδα δυστυχώς ατύχησε από κεντρικούς εκφραστές. Η σοσιαλιστική του έκφραση απείχε τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα από άλλες Ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές εκδοχές. Ο Mitterand π.χ άφησε πολύ περισσότερες θεσμικές τομές στην διακυβέρνηση της χώρας και την προάσπισε συνταγματικά από την διαφθορά σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ. Ήρθε όμως η στιγμή να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να ανασυγκροτηθεί το εσωτερικό προοδευτικό μέτωπο προς όφελος της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να εκφράσει εκλογικά τις υγιείς δυνάμεις της κεντροαριστεράς και να σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο άνω του 35% κερδίζοντας όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τις αρχές του 2015 και μετά. Αποτελεί πλέον ένα μεγάλο κόμμα αλλά όπως είπαν και οι ομιλητές δεν αρκεί από μόνο του. Απαιτείται ένα σταθερό μέτωπο των προοδευτικών στην χώρα, μεγάλες δλδ κοινωνικές συμμαχίες για να εφαρμοστούν οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανεξαρτησία και την ανάπτυξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αυτήν την στιγμή το πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική αριστερά και ένα εργαστήριο διαμόρφωσης μιας σύγχρονης αριστεράς, αλλά δεν ξεχνά ότι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτόν πολλά διαφορετικά προοδευτικά, σοσιαλιστικά και οικολογικά ρεύματα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προσχώρηση των πρώην κομματικών εκφραστών τους στον νεοφιλελευθερισμό.
Τα ρεύματα αυτά, μπορούν να εκφραστούν στην ελληνική πολιτική σκηνή, όχι ως τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως αυτόνομες πολιτικές συνιστώσες του προοδευτικού χώρου. Να διεκδικήσουν την πολιτική έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας, να την συντονίσουν με τις προοδευτικότερες εκδοχές της κι όχι εκείνες που την θέλουν ουραγό και τσόντα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Να πάρουν στα χέρια τους το δημόσιο διάλογο με την αριστερά.
Υπάρχουν ανεξάρτητες κινήσεις και πρόσωπα του κεντρώου προοδευτικού και σοσιαλιστικού χώρου. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι ακόμη σε παραπαίοντα δήθεν εναλλακτικά σχήματα σχήματα όπως το Ποτάμι ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σοσιαλιστές που ενώ δεν βρίσκουν αξιόπιστη προοδευτική ηγεσία παραμένουν από κομματικό πατριωτισμό στο νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του Βενιζέλου. Εκσυγχρονιστές που πίστεψαν στην ισχυρή Ελλάδα-αυταπάτη του Σημίτη και δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η μεταρρύθμιση τώρα ξεκινά. Προοδευτικοί που νόμισαν ότι υπάρχουν πραγματικοί φιλελεύθεροι στα παραμάγαζα του νεοφιλελευθερισμού.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι κινήσεις τους πρέπει να συζητήσουν οργανωμένα με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ελεύθερα, όχι καταναγκαστικά ή προεκλογικά.
Χρειάζεται όπως τόνισε κι ο Δ. Παπαδημούλης ένα forum Διαλόγου και Κοινής Δράσης των προοδευτικών ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν δημόσια απελευθερωμένες οι δυνάμεις αυτές, ξεφεύγοντας από τα δεσμά της κυριαρχίας των κομμάτων- σφραγίδων που καταχρώνται τα τελευταία χρόνια τον χώρο της κεντροαριστεράς. Και να σχηματίσουν τους φορείς τους στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας. Να ανακτήσουν τον σοσιαλιστικό χώρο από τους καταπατητές του, την πολιτική τους αξιοπρέπεια και να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση κόντρα στην αντεπίθεση που κάνει η ΝΔ για παλινόρθωση του παλιού κατεστημένου.
Παρακολουθήστε τον χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα εδώ:
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Δ. Παπαδημούλη εδώ:
Και τις ομιλίες των υπολοίπων ομιλητών εδώ:
**Roberto Mangabeira Unger “Τι πρέπει να προτείνει η Αριστερά”, Εκδόσεις Ευρασία, Αθήνα 2009
(καθηγητής του Harvard, σύμβουλος του Ι. Λούλα και μετέχων στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Βραζιλίας)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Το επίσημο άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά [ΒΙΝΤΕΟ]