Τα όσα είπε ή απέφυγε να διευκρινίσει η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ και στα κόμματα, την Τρίτη, εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αφενός μεν αναφέρθηκε στη «διακριτική» και εκ του μακρόθεν παρακολούθηση από την ΤτΕ των δανείων που δόθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, τακτική που ακολουθήθηκε και στις αναχρηματοδοτήσεις «κόκκινων» δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αφετέρου δε, από την κατάθεση της κ. Παπαγιαννίδου προέκυψε ότι η «διακριτικότητα» δεν χαρακτήρισε την έρευνα για την κακοδιοίκηση στην Τράπεζα Αττικής.
Αρκετές ημέρες προτού το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε σημειωθεί αποσπασματική δημοσιοποίησή του σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετικές αναφορές είχαν γίνει και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα αυτής της διαρροής περί σκανδάλων στην Αττικής ή περί επερχόμενης κατάρρευσης της τράπεζας λόγω «κόκκινων» δανείων ήταν να σημειωθεί σημαντική εκροή καταθέσεων που δημιούργησε ανησυχία στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 22ας Σεπτεμβρίου είχε δημοσιεύσει τις ανησυχίες κορυφαίων στελεχών του τραπεζικού κλάδου, καθώς μία ημέρα πριν είχε σημειωθεί «έκρηξη» στις μεταφορές κεφαλαίων από την Τράπεζα Αττικής σε άλλες «συστημικές τράπεζες».
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Σπυριδούλας Παπαγιαννίδου η συζήτηση μεταφέρθηκε στο κομβικό σημείο κατά το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος, στη φάση της αλλαγής της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, κοινοποίησε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών την απόφαση της ΤτΕ να επιβάλει συνηθισμένα μέτρα για τη ροή χρήματος και κεφαλαίων στην Τράπεζα Αττικής. Ηταν μια απόφαση που όπως όλοι γνωρίζουν μπορεί να οδηγήσει σε «bankrun» (εκροή καταθέσεων), εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες εμπιστευτικότητας.
Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: