Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους έφερε η συνάντηση Τσίπρα με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων. Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «εικόνα συναλλαγής» με το Μαξίμου να απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσβάλλει τη Δικαιοσύνη.
Συνάντηση-συναλλαγή
Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίαςη οποία, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για συνάντηση-συναλλαγή προσθέτοντας ότι δημιουργείται αρνητική εντύπωση.
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει «εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις».
Επέρριψε, ακόμη, ευθύνες και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται».
«Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη
Η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν άργησε να έρθει με το Μαξίμου να κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου.
«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου» σημειώνεται χαρακτηριστικά από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Από το Μαξίμου, πάντως, τονίζουν ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση είχε κάνει και ο Α. Σαμαράς ως πρωθυπουργός.
Βενιζέλος κατά πάντων
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων με τη φράση «όταν έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επικριτικός για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν οι δικαστικές ενώσεις για την αποστολή αυτή. Οι πρόεδροι των δικαστηρίων εκπροσωπούν τον θεσμό και άρα το μόνο αντικείμενο συζήτησης που είναι θεμιτό είναι να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Ειδικότερα, για τις δηλώσεις της κ. Θάνου ανέφερε: «Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις του τύπου “διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας”, γιατί είναι σαν να γίνεται μία “συναλλαγή” εντός εισαγωγικών, ότι σας διασφαλίζω τις αποδοχές για να δείτε τι φιλική είναι η κυβέρνηση απέναντι στη Δικαιοσύνη, όταν εκκρεμούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Συντάγματος».
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε άναυδος για τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι, όπως εξήγησε, και μόνο η φράση ότι «υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία» προκαλεί θεσμικό τρόμο. «Αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αποστολή της Δικαιοσύνης είναι να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εκατέρωθεν κορώνες
Με αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε τα τεκταινόμενα το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι πρόκειται για υποκριτικές κορώνες.
«Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ’ τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών», αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τη Δικαιοσύνη».
«Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ’ τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται τον διορισμό της ηγεσίας της, απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.
Πρόεδρος του ΣτΕ κατά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη
Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣτΕ έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων.
«Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον. Προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας που είναι τα χαρακτηριστικά ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σακελλαρίου.
Και σημείωσε με έμφαση: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα».
Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είπε πως «η υπόθεση των αδειών δεν είναι η μόνη που έχει να δικάσει το ΣτΕ, είναι μια σοβαρή υπόθεση και εξίσου σοβαρές υποθέσεις εκκρεμούν στο Δικαστήριο και έχουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, έχουμε την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας».
Σε ερώτημα σχετικά με τους δύο δικαστικούς που παραιτήθηκαν χθες από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, διατυπώνοντας πρωτοφανείς καταγγελίες (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»), ο κ. Σακελλαρίου, είπε: «Σας απήντησα ότι αυτοί οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων των δικαστών.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών, θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών, ούτε αυξήσεων, αλλά διατήρησης του μισθολογίου μας και λάβαμε τη δέσμευση αυτή από τον πρωθυπουργό».
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια, τονίζοντας στην εισήγησή του ότι γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».
Όπως είπε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.
Αν και παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα, σημείωσε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες».
«Εν τούτοις», κατέληξε, «προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δύο παραιτήσεις με έντονη πολιτική οσμή
Διαφωνία και παραίτηση μελών του ΣτΕ με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες