Tvxs Ανάλυση | 08:05 | 12 Οκτ. 2016
Μάχη κορυφής για δύο, πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ τάσεων και ομάδων και αναμέτρηση της «αριστερής διακυβέρνησης» με την «αριστερή συνείδηση» του κόμματος: Οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν επισήμως αύριο το βράδυ, με την ομιλία Τσίπρα, στο κλειστό του TAE KWON DO στο Φάληρο, οι εσωκομματικές συγκρούσεις όμως έχουν ήδη κορυφωθεί με αρκούντως σκληρό παρασκήνιο, παράπλευρες (και μη) απώλειες και με τελικό διακύβευμα τον συσχετισμό δυνάμεων σε κυβέρνηση και κόμμα.
Ο εν λόγω συσχετισμός θα αποτυπωθεί το βράδυ της Κυριακής στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής – μιας Κεντρικής Επιτροπής θα αριθμεί, κατά τις πληροφορίες, μόνον 150 ή 151 μέλη έναντι 201 σήμερα, με μόλις το 25% να αποτελείται από εν ενεργεία υπουργούς και βουλευτές και με ποσόστωση 30% για τις γυναίκες.
Η «μάχη των δύο»
Εως τότε, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις εσωκομματικές διεργασίες διεκδικούν δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτοπροσδιοριζόμενοι και ως οι δύο νέοι, βασικοί πόλοι του κόμματος μετά την περσινή διάσπαση – ο μεν πρώτος ως εκπρόσωπος του ρεαλιστικού μοντέλου της προοδευτικής διακυβέρνησης και διεύρυνησης, ο δε δεύτερος ως ο επικεφαλής της αριστερής και πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας.
Κοινώς, ο Νίκος Παππάς θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση της Ενωτικής Κίνησης που τον στηρίζει, ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσει τον υπέρ πάντων αγωνα για την αύξηση της επιρροής των «53+», τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, όσο και στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και, προοπτικά, της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό.
Ο νέος γραμματέας
Στη μεταξύ τους αναμέτρηση, και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες και τις επιδόσεις αμφοτέρων των «στρατοπέδων» στις εκλογές των τοπικών οργανώσεων, ο υπουργός Επικρατείας βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να κερδίσει τη μάχη για τον νέο γραμματέα του κόμματος με επικρατέστερο υποψήφιο το προερχόμενο από την Ενωτική Κινηση Νίκο Σκορίνη.
Καθοριστικό όμως ρόλο θα παίξουν οι δυνάμεις που θα καταγράψουν και οι «συμμαχικές» δυνάμεις των Προεδρικών, δηλαδή οι πασοκογενείς (Κουρουμπλής, Σπίρτζης ) και η Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Παπαδημούλης, Δούρου), καθώς και η στάση κορυφαίων στελεχών που δεν εντάσσονται σε ομάδες αλλά έχουν μεγάλη επιρροή στην κομματική βάση, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Συνολικά, η δύναμη των Προεδρικών προεξοφλείται συντρηπτική, καθώς η κυριαρχία Τσίπρα είναι απόλυτη, η μάχη των «53+» όμως θα εστιάσει στην κατοχύρωση της «αριστερής ταυτότητας του κόμματος», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη της ομάδας.
Ο «μνημονιακός Μαρξιστής» Τσακαλώτος
Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι, μέσα στο επόμενο τετραήμερο, να τεθεί ανοιχτά στο τραπέζι και να καταγραφεί ως πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η μνημονιακή συνθηκολόγηση του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και να αναδειχθούν οι αρχές της κομματικής συλλογικότητας και στο μοντέλο της αριστερής διακυβέρνησης. Εδώ, ωστόσο, τα εσωκομματικά «φίλια πυρά» που δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αρκούντως αιχμηρά με πλέον χαρακτηριστικό ίσως τον τίτλο του «μνημονιακού Μαρξιστή» που του αποδίδουν εκπρόσωποι του λεγόμενου ρεαλιστικού μπλοκ. Είναι ένας χαρακτηρισμός που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι «έχει μια ιδεολογική παραδοξότητα ο υπουργός Οικονομικών να ηγείται των μνημονιακών μέτρων στην κυβέρνηση και να διεκδικεί τα αριστερά πρωτεία στο κόμμα».
Οι αιχμές αυτές είναι ενδεικτικές του αρκούντως τεταμένου κλίματος, πρόθεση όμως και των δύο πλευρών είναι η ένταση να μην πάρει συντεταγμένη μορφή στο συνέδριο και να μην υπάρξουν γραπτές και συντονισμένες συγκρουσιασκές παρεμβάσεις.
Οι «κομμένοι» του συνεδρίου
Στις προσυνεδριακές αναμετρήσεις, άλλωστε, αμφότερες οι πλευρές μετρούν ήδη – απρόβλεπτες ή μη – απώλειες. Από την πλευρά των «53+» εκτός συνεδρίου έμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς ο οποίος πήρε μόλις 2 ψήφους στην τοπική οργάνωση των Ιωαννίνων, ενώ οριακά κατάφερε να εκλεγεί στον Πειραιά και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οριακή ήταν και η εκλογή του Δημήτρη Βίτσα επίσης στoν Πειραιά, ενώ δεν εξελέγη καν ο καθηγητής Μιχάλης Σπoυρδαλάκης ο οποίος τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πέραν ομάδων και τάσεων, εκτός συνεδρίου έμεινε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, ο οποίος δεν εξελέγη από την οργάνωση του Παγκρατίου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Κομισιόν: Καμία σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες η επιστολή…
Στα τέλη Σεπτεμβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ