Tvxs Ρεπορτάζ | 17:17 | 15 Οκτ. 2016
Mεταξύ δύο τάσεων εντός κυβέρνησης για τη διαχείριση της υπόθεσης των καναλιών και στη σκιά των ανταγωνισμών ισχύος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παίχτηκε το παρασκήνιο της νυχτερινής «ταραχής» με την τροπολογία Παππά.
Η τροπολογία, η οποία προβλέπει διαδικασίες εξπρές για λουκέτο σε όσα κανάλια δεν έχουν άδεια, αποσύρθηκε μετά τα μεσάνυχτα και περίπου μιάμισι ώρα αφότου είχε κατατεθεί μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Ο Νίκος Βούτσης, αλλά και αρκετά ακόμη μέλη της κυβέρνησης, θεώρησαν ότι η τροπολογία τορπιλίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλόρασης – θέση την οποία μετέφερε και στον Νίκο Παππά.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι, πέντε ημέρες πριν συζητηθεί το θέμα του ΕΣΡ στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η τροπολογία δίνει το ιδανικό άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία για να μπλοκάρει εκ νέου τη συγκρότηση του Συμβουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
«Ευκαιρία διαφυγής για τη ΝΔ στο θέμα του ΕΣΡ»
«Ηταν η απόλυτη ευκαιρία διαφυγής για τη ΝΔ», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν «στριμωγμένη» ανάμεσα στις διαφορετικές γραμμές που φάνηκαν να έχουν για το ΕΣΡ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και ο αντιπρόεδρός του Κωστής Χατζηδάκης.
Η θέση αυτή βρήκε σύμφωνο και το Μαξίμου απ’ όπου διαμηνύθηκε στον υπουργό Επικρατείας ότι θα ήταν καλό να υπάρξει μια προσωρινή υπαναχώρηση προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Παππάς: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια συναινέσεων
Κατόπιν τούτων η τροπολογία αποσύρθηκε και ο Νίκος Παππάς, στη σημερινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ, τόνισε ακριβώς ότι «είμαστε εδώ για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων».
Η κατάθεση της νυχτερινής τροπολογίας, ωστόσο, συνδέθηκε από ορισμένες κομματικές και κυβερνητικές πηγές και με την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός Επικρατείας να βγει κατά το δυνατό πιο ενισχυμένος από το εν εξελίξει συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – μια προσπάθεια, στην οποία φαίνεται να επενδύει και στην δυναμική στάση που επιδεικνύει στο θέμα των καναλιών.
Κατά άλλες πληροφορίες, η σπουδή να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο και να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όσοι σταθμοί δεν έχουν άδεια έχει να κάνει και με τις πιέσεις των 4 υπερθεματιστών του διαγωνισμού που ήδη έχουν καταβάλει την πρώτη δόση και φέρονται να ζητούν το άμεσο κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων ανταγωνιστών τους.
Ο υπουργός Επικρατείας είχε συναντήσεις και με τους 4 νέους καναλάρχες, με τελευταίο το γεύμα της περασμένης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις του ομίλου Αλαφούζου στον ΣΚΑΙ.
Προβληματισμός για τους ανέργους
Πέραν αυτών των παραμέτρων, όμως, εντός της κυβέρνησης υπάρχει κι ένας ευρύτερος προβληματισμός για το ποιοι πρέπει να είναι οι χειρισμοί στο θέμα των μη αδειοδοτημένων καναλιών. Σ’ αυτόν τον προβληματισμό, δεν συμμερίζονται όλοι την δυναμική γραμμή Παππά και στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν κατατεθεί εισηγήσεις να «αγοραστεί χρόνος» και να δοθούν όλα τα δυνατά περιθώρια διεργασιών και συνεργειών προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.
Οι εισηγητές αυτής της στάσης θεωρούν ότι ένα «μαύρο» τύπου ΕΡΤ στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, και κυρίως, η μαζική απώλεια περίπου 1.500 θέσεων εργασίας μπορεί να έχει υψηλότατου κόστους συνέπειες για την κυβέρνηση.
Τι προέβλεπε η τροπολογία για τα κανάλια χωρίς άδεια
Η τροπολογία Παππά, αντιθέτως, προβλέπει ότι όλα τα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα κλείσουν 5 ημέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα οριστικοποιεί τους νέους καναλάρχες, ενώ προβλέπονται βαριές κυρώσεις και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.
Πηγές κοντά στον υπουργό Επικρατείας, πάντως, αναφέρουν ότι η κατεύθυνση δεν θα αλλάξει και ότι η τροπολογία απλώς παγώνει μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια συγκρότησης του ΕΣΡ. Κατά τις ίδιες πηγές, «δεν υφίσταται και το περιθώριο των 90 ημερών» το οποίο υποδείκνυε μέχρι πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ως το μεταβατικό διάστημα πριν ρίξει η Digea «μαύρο» στα κανάλια μετά την οριστική ανακήρυξη των 4 υπερθεματιστών.
Επισημαίνεται ότι χθες το βράδυ, και πριν αποσυρθεί η τροπολογία, κύκλοι κοντά στον Νίκο Παππά προσδιόριζαν τον χρόνο στον οποίο θα κλείσουν τα μη αδειοδοτημένα κανάλια περίπου μετά από έναν μήνα – δηλαδή, στα μέσα Νοεμβρίου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Ακραία κόντρα Λοβέρδου – Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες […