Βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
18.10.2016, 12:47 | efsyn.gr
Η συζήτηση για το διαχωρισμό κράτους- Εκκλησίας έχει ξεκινήσει και έχει σημασία τα βήματα να προσδιοριστούν, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει διάλογος και θα επιδιωχθούν συναινέσεις.
Μιλώντας ο υπουργός Παιδείας στην ΕΡΤ είπε: «Μερικές φορές λέμε συνθήματα, αλλά δεν έχουν σημασία τα συνθήματα. Τι σημαίνει χωρισμός; Σε ποια φάση; Με ποιες συναίνεσεις; Χωρίς να διχάζουμε τον κόσμο;» «Θα κάνουμε βήματα όχι το όλον».
Για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει υποχωρήσει, αφού «υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές».
Σχολιάζοντας την εκλογή του στη 2η θέση με τέσσερις ψήφους διαφορά από τον πρώτο Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα επιβραβεύοντας ή αποδοκιμάζοντας ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές.
«Στο υπουργείο παιδείας έχουμε πολλές αφορμές θετικής επιδοκιμασίας. Πρώτη ήταν η μάχη να ανοίξουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα βιβλία σε συνθήκες κρίσης». «Δώσαμε μια μάχη για την κατοχύρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δεν αφορά αυτούς μόνο, αλλά την ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία».
Πρόσθεσε ότι το σημερινό σχολείο δεν ικανοποιεί, αλλά δεν αλλάζει με μικροβελτιώσεις. Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν είναι σωστός, ωστόσο για να γίνουν αλλαγές πρέπει να γίνει διάλογος και χρειάζεται χρόνο.
Όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής στα ΤΕΙ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την αλλαγή του. «Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να αλλάζουν όταν αλλάζει υπουργός ή κυβέρνηση», δήλωσε.
Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2018.
Σχετικά με το περιστατικό σχολικού εκφοβισμού στην Κω με θύμα έναν 15χρονο μαθητή Γυμνασίου, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από οχτώ συμμαθητές του επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τον μικρό αδελφό του, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν πρέπει να «δημιουργούμε από ένα μεμονωμένο περιστατικό μία αντίληψη γενικής καταρστροφής».
Ανέφερε δε ότι «τα φαινόμενα σχολικής βίας είναι χαμηλής έντασης», ότι «τα περισσότερα σχετίζονται με ζητήματα ρατσιστικών συμπεριφορών, υπόρρητων ή και δηλωμένων» για να προσθέσει ότι γι αυτό χρειάζεται «η προσπάθεια όλου του σχολείου και όχι μόνο ειδικών».
Πάντως, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις πρόσληψεις 1.000 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, που αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε πως «η μόνη δυνατότητα είναι η κυβέρνηση να αγωνιστεί στην προοπτική που έχει χαράξει, διαπραγμάτευσης και επίλυσης προπβλημάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: