Άκαρπος απέβη ο πλειστηριασμός ακινήτων του πτωχευμένου ομίλου «Φίκεραμ-Τζόνσον» σε τμήμα του οποίου στεγάζεται το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. Λόγω έλειψης ενδιαφέροντας ο διαγωνισμός ματαιώθηκε, ενώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έγινε κινητοποίηση της «ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» με στόχο την εξαίρεση του κτιρίου.
Στην αίθουσα σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε αλληλέγγυους στη ΒΙΟ.ΜΕ και σε πρώην εργαζόμενους της πτωχευμένης μητρικής «Φίλκεραμ – Τζόνσον» που επιθυμούν να γίνει ο πλειστηριασμός, αλλά αστυνομικές δυνάμεις παρεμβλήθηκαν ανάμεσα τους και δε δόθηκε συνέχεια. Οι εργαζόμενοι της «αυτοδιαχειριζόμενης» ΒΙΟΜΕ επιδιώκουν να εξαιρεθούν από τον πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου της.
«Εμείς θέλουμε τη χρήση του εργοστασίου μόνο για να μπορούμε να βγάζουμε το μεροκάματο, δε διεκδικούμε κάποια ιδιοκτησία, διεκδικούμε τη δουλειά μας» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου.
Ο όμιλος πτώχευσε το 2011 και η θυγατρική του εταιρία, η ΒΙΟΜΕ έμεινε χωρίς διοίκηση, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του εργοστασίου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα επίσχεσης εργασίας και κινητοποιήσεων, αποφάσισαν να το επαναλειτουργήσουν με το σύστημα της «αυτοδιαχείρισης».
Ο πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής (είχαν οριστεί τέσσερεις πλειστηριασμοί, αλλά ο τέταρτος δεν είχε πραγματοποιηθεί και επαναλήφθηκε σήμερα) και αφορούσε δεκατέσσερα οικόπεδα, συνολικής έκτασης εκατόν πενήντα οκτώ στρεμμάτων με τις εγκαταστάσεις τους και με αρχικό συνολικό τίμημα περίπου στα τριάντα ένα εκατομμύρια.
Για να συνεχιστεί η διαδικασία, όπως δήλωσε ένας εκ των δύο δικηγόρων του συλλόγου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, Χρήστος Μπακέλας απαιτείται «νέο δικαστήριο, ορισμός νέας τιμής εκκίνησης και νέος πλειστηριασμός».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη