Στην Αντεπίθεση
Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενο στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η Ν.Δ. ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», επισημαίνουν.
Σημειώνεται πως η ΝΔ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ, για την οποία απαιτείται απαιτείται ευρύτατη πλειοψηφία 4/5, με στόχο να εμποδίσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ βασίστηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς με πλειοψηφία 14 έναντι 11, οι δικαστές έκριναν πως μοναδικό αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως «αν πράγματι η ΝΔ υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει τη Δευτέρα στις 17:00 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διάθεση να συμβάλει στη συγκρότησή του».
Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση «η απόφαση του ΣτΕ «είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία». «Εκτός αν η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου και καταλήγει: «”Κυριακή κοντή γιορτή”. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, μετά την απόφασή του ΣτΕ, προχωρά στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη προσωρινή χορήγηση αδειών. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Και δεν θα είναι το μόνο πεδίο, στο οποίο η πλειοψηφία θα πιέσει την αντιπολίτευση. Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται «τρύπα» στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.
«Ευχή της κυβερνητικής πλευράς είναι να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου “νόμου Παππά” (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού). Ένας διαγωνισμός που θα ήταν ευχής έργον να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε», σημειώνεται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευσή, για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. «Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Παππάς: Δεν παραιτούμαι – Από το ΕΣΡ ο νέος διαγωνισμός
Παπαδημούλης: Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε Κυβέρνηση – ΝΔ