Ο πρωθυπουργός στο ακριτικό νησί
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στον Αη Στράτη για την επέτειο της εθνικής εορτής του «Όχι».
Κάλεσε τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής:
Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρότεινε στούς γείτονες αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού».
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για «την εξαιρετική ιδέα» και την πρόσκληση για κοινή παρουσία στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Αη Στράτη, είπε ότι ο πυρήνας των ιδεών της ορθοδοξίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας του λαού μας, έχει κοινό σημείο με τις ιδέες του κομμουνισμού την αγάπη και την αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο.
Ο πρωθυπουργός είπε πως ο ελληνικός λαός μοίρασε απλόχερα στους πρόσφυγες αγάπη και αλληλεγγύη, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη επέλεξαν να δείξουν ασέβεια στην κοινή ιστορία της ηπείρου υψώνοντας φράχτες και τείχη απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμβολή του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα και έκανε λόγο για σαφή απαίτηση της Ελλάδας.
Είπε ότι δεν θα ανεχτούμε οι συμφωνίες που υπογράφονται να τηρούνται μόνο από τη μία πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η λογική των ηγεσιών των χωρών του Βίζεγκραντ, «δηλαδή, μαζί στα οφέλη, χώρια στις υποχρεώσεις», είναι τροχοπέδη για την ΕΕ.
Υπογραμμίζοντας ότι «ή θα μοιραζόμαστε μαζί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «…αν κάποιοι δεν τηρούν τις δεσμευτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως μέλη της ΕΕ, τότε δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, σε αναπτυξιακά έργα για τον Αη Στράτη, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στην 28η Οκτωβρίου είναι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, τα δικά μας καθημερινά ΟΧΙ απέναντι στον φασισμό, την απολυταρχία την κοινωνική αδικία και υπογραμμίζοντας ότι στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη, στον φασισμό και τον ναζισμό με δημοκρατία εμπνεόμενοι από όσα μας δίδαξε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και ο αγώνας του λαού μας και των ηρώων του, οι μάχες του στα χρόνια της κατοχής, στις πόλεις, στα βουνά, στα χωριά, στα ξερονήσια και τις φυλακές, εκεί που η δίψα για την λευτεριά λύγισε την πολεμική μηχανή των κατακτητών.
«Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε, αυτήν τιμούμε σήμερα και αυτή θα τιμά για πάντα ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ξενάγηση στο Μουσείο Δημοκρατίας
Στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών κατέθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.
Έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.
Οι ναζί τους άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.
Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.
Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.