28-10-2016 – 21:00μμ | αλτσαντιρι
Γράφει η Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα
Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, παρατηρείται μια έξαρση πατριωτισμού, με τους εθνικιστές να κάνουν την εμφάνισή τους αισθητή, συνήθως μέσω των στρατιωτικών παρελάσεων.
Φέτος όμως στο, μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς, Ωραιόκαστο, αποφάσισαν να παρελάσουν και μόνοι τους, στο τέλος της μαθητικής παρέλασης τραγουδώντας όλο καμάρι «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδου η χώρα».
Και κάπου εδώ έρχεται το οξύμωρο της υπόθεσης. Πως γίνεται κάποιος να είναι υμνητής του Χίτλερ και του Μουσολίνι (σ.σ. αναφερόμαστε αποκλειστικά στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής) και να χαίρεται που η Ελλάδα απελευθερώθηκε από αυτούς;
Παρόλο που η σημερινή ημέρα αποτελεί εθνική εορτή, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι γιορτάζουμε και τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών, η αλήθεια είναι πως, για κάποιον ανορθόδοξο λόγο, τιμούμε την έναρξη του πολέμου και την άρνηση του δικτάτορα Μεταξά να περάσουν τα ιταλικά στρατεύματα από τη χώρα.
Πρώτη υπόθεση λοιπόν, όσον αφορά το λόγο, που οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν, είναι γιατί τιμούν τον ομοϊδεάτη τους Ιωάννη Μεταξά και το γνωστό «ΟΧΙ», πιστεύοντας ακράδαντα πως οι λόγοι που δεν παρέδωσε τη χώρα στους Ιταλούς ήταν καθαρά λόγοι εθνικής συνείδησης, υπερηφάνειας και πατριωτισμού.
Όμως έχουν όντως τέτοιο χαρακτήρα οι λόγοι που ο τότε δικτάτορας αρνήθηκε;
Ο Ιωάννης Μεταξάς, αποφάσισε να συνταχτεί στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας για τρεις και μόνο λόγους, που προς απογοήτευση όλων των εθνικιστών υμνητών του, κανείς από αυτούς δεν εμπεριείχε την ανιδιοτελή αγάπη του για την πατρίδα, αλλά είχαν και οι τρεις να κάνουν με τη Βρετανία.
Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος ήταν ότι ήθελε να βρίσκεται από την πλευρά των νικητών και ήταν πεπεισμένος πως οι Άγγλοι θα κερδίσουν τον πόλεμο.
Δεύτερος λόγος ήταν πως, ο βασιλιάς Γεώργιος (που διόρισε τον Μεταξά), είχε άριστες σχέσεις με τον βασιλιά της Μ. Βρετανίας.
Ο τρίτος λόγος εξίσου σημαντικός και δεσμευτικός ήταν πως εκείνη την εποχή οι βρετανικές τράπεζες είχαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.
Η δεύτερη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε, σχετικά με τον λόγο που οι εθνικιστές βρίσκονται σε κατάσταση έκστασης κάθε χρόνο τέτοια μέρα, είναι μήπως εκείνοι ξέρουν πραγματικά τι έγινε σαν σήμερα.
Ίσως, αν και δεν φημίζονται για τις ιστορικές τους γνώσεις, γνωρίζουν ότι σαν σήμερα ο φασίστας Μουσολίνι ξεκινούσε τον πόλεμο στην Ελλάδα και μέσα από τις κραυγές τους τον υμνούν.
Παράλληλα βέβαια, υμνούν και τον Μεταξά, που δεν συντάχθηκε μαζί τους, όπως -δια της ατόπου απαγωγής- θα ήθελαν εν τέλει.
Την ίδια ώρα όμως, λένε τους Ιταλούς μακαρονάδες και περιφέρονται μέσα στο σπίτι με μια χαντζάρα στο στόμα έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα.
Η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετούς λόγους να χαρούν, όμως, αν τους βάλεις όλους μαζί, δημιουργούνται αντιθέσεις και σύγχυση.
Παρελαύνοντας λοιπόν, τα μέλη της «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών», σήμερα στο Ωραιόκαστρο, το έκαναν μάλλον για έναν από τους παραπάνω λόγους, μπορεί και για όλους μαζί, συνδέοντάς τους, με κάποιο ακατανόητο τρόπο, στο μυαλό τους.
Όμως ο κυριότερος λόγος που βρέθηκαν στο οδόστρωμα, ντυμένοι με παραλλαγές και κρατώντας την ελληνική σημαία ήταν για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ήταν για να δείξουν ότι υπάρχουν και δρουν με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νίκος Μωραΐτης: Εσύ γιατί χαίρεσαι;
Κωνσταντίνος Ταχτσίδης: Ρίχνουν άδειες για να πιάσουν γεμάτες
Νίκος Μωραΐτης: Κάτι ξεπεσμένοι δημοσκόποι
Νίκος Μωραΐτης: Αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ