Δελτίο Τύπου Αργοστόλι, 12.11.2016
Ε.Α.Σ. : Νέα πρωτιά και στο Θιακο Κεφαλλονίτικο Ελαιόλαδο
Από επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα, έχει διαπιστωθεί η ευεργετική, για την υγεία, παρουσία φυσικών συστατικών των Ελαιολάδων που είναι ικανά να προστατεύσουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η διαπίστωση αυτή έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών εργασιών σε ελαιοπaραγωγικές κυρίως χώρες, αποσκοπώντας στη προαγωγή της κατανάλωσης αλλά και στη διαφήμιση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Ελαιολάδων κάθε περιοχής.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης σε επιστημονική συνεργασία με τον Καθηγητή Λέανδρο Σκαλτσούνη, Διευθυντή Τομέα Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την ομάδα συνεργατών του, μέσω ερευνητικού προγράμματος στα πλαίσια δημιουργίας κοινοπραξίας τεχνολογικής εκτεταμένης χαρτογράφησης του ελληνικού Ελαιολάδου ξεκίνησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν μια εις βάθος έρευνα με στόχο την ανάδειξη των παραγόντων που επιδρούν θετικά στα φαινολικά συστατικά του Θιακο Κεφαλλονίτικου Ελαιολάδου που παράγεται στα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία στα Χαυδάτα Παλλικής και στο Βαθύ Ιθάκης, ιδιοκτησίας του Ε.Α.Σ., καθώς και στην ανάπτυξη των κατάλληλων αναλυτικών μεθοδολογιών που θα επιτρέπουν την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό τους.
Ο πολυφαινολικός πλούτος των συγκεκριμένων δειγμάτων ντόπιου Ελαιολάδου που αναλύθηκαν παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο για τα βιοδραστικά συστατικά Ελαιολάδου που διοργανώθηκε στην Ορλεάνη της Γαλλίας σε συνεργασία με το εκεί Πανεπιστήμιο. Τα ως τώρα αποτελέσματα, κατατάσσουν το Θιακο Κεφαλλονίτικο Ελαιόλαδο που παρήχθει στα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία του Ε.Α.Σ., τόσο από βιολογικές όσο και από συμβατικές καλλιέργειες καθώς και από διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, στα πρώτα καλύτερα 10 των πλουσιοτέρων σε ευρύ φάσμα φυσικών ευεργετικών ουσιών Ελαιολάδων για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 2016.
Αυτές οι ευεργετικές ουσίες, οι οποίες από τα ντόπια ελαιόδεντρα περνούν στον καρπό και τελικά στο Ελαιόλαδο μέσω της ελαιοποίησης, προσφέρουν εκτός από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες.
Συνολικά οι δυνατότητες αξιοποίησης των ως τώρα αποτελεσμάτων της έρευνας είναι σημαντικές, αφενός μέσω αύξησης της κατανάλωσης του ξεχωριστού Θιακο Κεφαλλονίτικου Ελαιολάδου και αφετέρου με την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων ελαιοτριβείου για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών με σημαντική αξία και οικονομικό ενδιαφέρον.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης