Στη δημοσιότητα φέρνουν μέσω του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ τα πορίσματα της έρευνάς τους για τη σκιώδη οικονομία (shadow economy) δύο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο εγκληματολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Μαρκ Πιετ.
Οι δυο τους συμμετείχαν μέχρι τον προηγούμενο Αύγουστο σε μια υποτιθέμενη επιτροπή Διαφάνειας ανεξάρτητων ερευνητών, οι οποίοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Παναμά ξεκίνησαν, μετά τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων των Panama Papers, μια μελέτη με στόχο την κατάθεση προτάσεων για νομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε ο Παναμάς να αποκτήσει μεγαλύτερη θωράκιση απέναντι στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνήσει αρχικά, οι αρχές του Παναμά δεν συναίνεσαν τελικά στη δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους. Οι δυο τους παραιτήθηκαν από το έργο, κατήγγειλαν τα κακώς κείμενα αλλά δεν σταμάτησαν την έρευνα. Αντιθέτως επέλεξαν να φέρουν στο φως τη μελέτη τους (με τίτλο Overcoming the Shadow Economy), τα βασικά στοιχεία της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα.
Στην πολυσέλιδη μελέτη τους οι δύο ακαδημαϊκοί εξηγούν πως πρέπει να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κάθε χώρα να είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, ενώ επισημαίνονται οι σοβαρές ευθύνες της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των χωρών G20 ως προς την υφιστάμενη κατάσταση των φορολογικών παραδείσων, οι οποίοι δεν εντοπίζονται μόνο σε εξωτικά μέρη, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υποκρισία Ε.Ε.-ΗΠΑ
Η Ε.Ε. μέχρι στιγμής έχει ξεκαθαρίσει πως στη μαύρη λίστα των χωρών για θέματα φοροδιαφυγής δεν θα συμπεριλάβει ευρωπαϊκές χώρες, παρότι διεθνείς οργανώσεις όπως το Tax Justice Network και η Oxfam συγκαταλέγουν στους φορολογικούς παραδείσους χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.
◆Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: