O Ομπάμα είπε το δικό του, έμμεσο mea culpa από την Αθήνα και ζήτησε αναθεώρηση του δόγματος της λιτότητας, ο Σόιμπλε του είπε «όχι» πριν καν τον ακούσει, και η Μέρκελ καλείται σήμερα να δώσει τη δική της απάντηση: Να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει και, κυρίως, να επιλέξει εάν θα επιμείνει στην εθνική περιχαράκωση και θα ρισκάρει την εισβολή του “trumping” στην Ευρώπη, ή εάν θα αποτολμήσει να αφήσει τη δική της παρακαταθήκη στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και ολοκλήρωση.
Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι πιθανότητες – όπως θα έλεγε και ο Μπαράκ Ομπάμα – είναι ξανά εναντίον μας. Τα μηνύματα του τελευταίου 24ώρου από το Βερολίνο δείχνουν επιμονή, έως και εμμονή, στη σκληρή γραμμή, το δημόσιο και έντονο αίτημα του αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φαίνεται να προσκρούει ξανά στο τείχος Σόιμπλε, και τα γερμανικά media φτιάχνουν ήδη κλίμα αποδόμησης της παρέμβασης Ομπάμα.
«Δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ελλάδα»
«Οποιος λέει ότι θα «ελαφρύνουμε το χρέος σας» δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ελλάδα» ήταν η πρώτη – και, αν μη τι άλλο, διπλωματικά άκομψη – απάντηση του Σόιμπλε, κι αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν η Süddeutsche Zeitung και η FAZ. «Μπορεί να ήταν θέλημα της μοίρας», γράφει η Suddeutsche Zeitung «ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στους Έλληνες προ εβδομάδων ότι θα τους επισκεφθεί, ακόμη κι αν ήταν αρχικά ένα φτηνό προεκλογικό κόλπο για να οδηγήσει στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον τους πολλούς ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους».
«Ο υπερλαϊκιαστής Τραμπ και ο παροχολόγος Τσίπρας»
Για να προσθέσει σκωπτικά και εμφανώς ειρωνικά: «Είναι μια χαριτωμένη νότα ότι ο αμερικανός πρόεδρος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του υπερλαϊκιστή Τραμπ, βρίσκει τον εαυτό του, ειδικά στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, να στέκεται δίπλα στον μεγαλύτερο παροχολόγο της Ευρώπης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για εκείνον τον Αλέξη Τσίπρα που πριν από 17 χρόνια είχε υποδεχθεί ήδη μια φορά έναν αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, τότε δεν είχε σφίξει το χέρι του Μπιλ Κλίντον, αλλά ως γραμματέας μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας έδειξε στον δρόμο τι γνώμη έχει για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σήμερα ο Τσίπρας πλέει μέσα στην αναγνώριση του Ομπάμα, ενώ έξω εκρήγνυνται ξανά μερικές μολότοφ».
Η απειλή διακοπής της χρηματοδότησης
Και η ανάλυση της εφημερίδας καταλήγει με μια επισήμανση που θα μπορούσε να συνιστά και έμμεση απειλή: «Ο Αλέξης Τσίπρας», γράφει, αξιοποίησε την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Εκείνη, αντ’ αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση το Βερολίνο θα έπρεπε ενδεχομένως να αποσυρθεί από τη χρηματική βοήθεια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη».
Την άρνηση του Βερολίνου να ενδώσει στις παραινέσεις του Ομπάμα προεξοφλεί και η Handesblatt επικαλούμενη τη δήλωση Σόιμπλε, ενώ η FAZ κάνει λόγο για «χάδια» του αμερικανού προέδρου προς την Αθήνα.
Η τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Παρά το αρνητικό κλίμα, ωστόσο, που δείχνει να περιβάλει την σημερινή συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ ως προς το ελληνικό ζήτημα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Βερολίνο είναι ίσως πιο σύνθετες από ποτέ άλλοτε: Ο Σόιμπλε κάθε άλλο παρά ευτυχής είναι από την απόφαση της Μέρκελ να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, η νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ ενισχύει το ρεύμα και του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία θέτοντας νέα, στρατηγικά διλήμματα στην προεκλογική ατζέντα της καγκελαρίου, και οι τριγμοί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απειλεί να καταρρίψει όλο το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στήριξε η Μέρκελ την απάντησή της στο προσφυγικό.
Την ίδια ώρα, εκτός γερμανικών αλλά εντός ευρωπαϊκών συνόρων, ο Ματέο Ρέντσι απειλεί ακόμη και με βέτο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εάν ζητηθεί από την Ιταλία αύξηση της δοσολογίας της λιτότητας, η γειτονική Αυστρία φαίνεται να απέχει μόλις ένα βήμα από την εκλογή του πρώτου ακροδεξιού καγκελαρίου της και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνοντας, για πρώτη φορά, να αυτονομείται από τη γραμμή Σόιμπλε, πλειοδοτεί σε επαίνους για την κυβέρνηση Τσίπρα και διαμηνύει ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπει στο τραπέζι του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Κοινώς, η Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη περιδίνηση και κρίση επαναπροσδιορισμού και η Γερμανία δοκιμάζει επικίνδυνες ισορροπίες ανάμεσα στον – προσοδοφόρο έστω – απομονωτισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Ενώπιον αυτών των δεδομένων, η Μέρκελ καλείται απλώς να αποφασίσει εάν θέλει να διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της ως ηγέτης της Ευρώπης ή ως απλός εθνικός κομματάρχης…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Το σχόλιο του Βερολίνου για την παρέμβαση Ομπάμα υπέρ…
Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα