Ένταση στη Βουλή με ομοφοβικά σχόλια και αντεγκλήσεις | (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
01.12.2016, 18:23 | efsyn.gr
Το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής συζητήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Με αυτό ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Δεν έλειψαν, όμως, οι αντεγκλήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ομοφοβική τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝ. ΕΛΛ. .
Με το νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, ευρωπαϊκή οδηγία για την αρχή της ίσης μεταχείρισης, με βάση την οποία εξειδικεύονται στον ισχύοντα νόμο (3304/2005) ως απαγορεύσεις διάκρισης των ανθρώπων στην εργασία και την ασφάλιση και η «ταυτότητα φύλου» και τα «χαρακτηριστικά φύλου». Επίσης, ο όρος «γενετήσιος» προσανατολισμός, διορθώνεται σε «σεξουαλικός» προσανατολισμός.
Ενσωματώνονται, επίσης, στην ελληνική νομοθεσία οδηγίες που αφορούν:
- την αρχή της ίσης μεταχείρισης προσώπων, ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κα και
- την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης. Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η αυτοτελής ρύθμιση για την σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης.
Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα 2,3 και 4 του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το «Σύμφωνο Συμβίωσης».
Βασικό του επιχείρημα ήταν πως αυτή η οδηγία ανοίγει τον δρόμο για το δικαίωμα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μίλησε ακόμη και περί ανάγκης οριοθέτησης (περιορισμού) του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των ανθρώπων.
Έκανε λόγο για οδηγία με καταχραστικούς όρους που υποκρύπτει διερεύνηση της εφαρμογής της στα ομόφυλα ζευγάρα και σημείωσε «αΑν αυτό δεν ισχύει γιατί αντικαταστήθηκε ο όρος γεννετήσιος προσανατολισμός με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί ο γεννετήσιος σημαίνει ο τρόπος αναπαραγωγής κι αυτός με τον οποίο οφείλει να ζει ένα έλλογο ον , ακολουθώντας τα χρηστά ήθη».
«Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ; Μπορεί; Ρωτάω;», συνέχισε ο Κώστας Κατσίκης , ενώ κατέληξε και μια εθνικιστική κορώνα σημειώνοντας ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. παραμένουν «πιστοί στις χριστιανικές μας αντιλήψεις ως Έλληνες πατριώτες θα συνεχίσουμε τον αγώνα των αρχών μας».
Στον Κ. Κατσίκη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος καυτηρίασε τα όσα ειπώθηκαν και τόνισε ότι «προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για μπέιμπι σίτερ ή για κούριερ σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα».
Ο Χ. Καραγιαννίδης απάντησε και στα όσα αισχρά ακούστηκαν από τους βουλευτές της ΧΑ δηλώνοντας «η κανονικότητα δεν είναι οι ετερόφυλοι, κανονικότητα είναι οι άνθρωποι. Καταλάβετέ το αυτό ή ζήστε με το μίσος σας».
Κατά την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, χαρακτήρισε «ομοφοβικό παραλήρημα» την τοποθέτηση του κ. Κατσίκη στην Ολομέλεια, τόνισε ότι τέτοιες θέσεις είναι τριτοκοσμικού χαρακτήρα και επισήμανε πως σε λίγο οι ΑΝΕΛ θα ζητήσουν και πιστοποιητικό φύλου για να μπορεί να βρει κανείς δουλειά. Απευθυνόμενος εξάλλου, προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν είναι δυνατόν να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από τους κυβερνητικούς εταίρους και προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης, είπε πως δεν τον είδε να αντιδρά στον κ. Κατσίκη, μόνο για την τοποθέτηση του κ. Παπαθεοδώρου για τους δικαστές αντέδρασε.
Εξάλλου, όταν ο κ. Κατσίκης, είπε πως «εμείς τηρούμε τις κόκκινες γραμμές», ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται την διαφορετικότητα, παρενέβη ο Βασίλης Κεγκέρογλου ρωτώντας τον βουλευτή των ΑΝΕΛ: «Εσείς γιατί δεν την σέβεστε;»
Εν τω μεταξύ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 2,3 και 4 τα οποία καταψηφίζουν οι ΑΝ. ΕΛΛ.
Την αρχή του νομοσχεδίου ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ δηλώνει «παρών» και καταψηφίζει η ΧΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: