thegreekcloud | 01.12.2016 | 12:30
Πολλοί στη σημερινή Ελλάδα θεωρούν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της ορεινής Χαλκιδικής γύρω από την καταστροφή του δάσους και τη μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος στις Σκουριές από την καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold και τις δραστηριότητές της, μια «γραφικότητα», αλλά και περίτρανη απόδειξη του πώς, σε αυτή τη χώρα, μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, κολλημένες σε νοοτροπίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος, δεν θέλουν την πολυπόθητη «ανάπτυξη».
Για ποια «ανάπτυξη», όμως, μιλάμε; Μια μικρή βόλτα στο διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί διαφωτιστική όσον αφορά τόσο την καναδική εταιρεία και τη δράση της στην Ελλάδα όσο και γενικότερα την εξορυκτική δραστηριότητα παρόμοιων εταιριών, καναδικών κυρίως, ανά τον πλανήτη.
Αυτό το δημοσίευμα από τον βρετανικό Guardian αναφέρεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (μόλυνση ποταμιών, καταστροφή δασών κ.α.), μεταξύ αρκετών άλλων αρνητικών επιπτώσεων στους ντόπιους πληθυσμούς, από την εξορυκτική δραστηριότητα παρόμοιων με την Eldorado Gold καναδικών εταιριών σε εννέα χώρες, όχι ευρωπαϊκές αλλά της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών η Κολομβία, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα.
Άλλα δημοσιεύματα, όπως αυτό, μιλάνε για τα ξεσπάσματα βίας και άλλα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις δραστηριότητες καναδικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού σε μια ακόμη χώρα, αυτή τη φορά της Αφρικής – στην Τανζανία.
Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει, απαριθμώντας χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, καναδικές εταιρίες εξόρυξης χρυσού που δραστηριοποιούνται σε αυτές προκαλώντας τα μύρια όσα προβλήματα – περιβαλλοντικά, ανθρωπιστικά, κοινωνικά – και τις πιέσεις που ασκούνται, διεθνώς, στον Καναδά και την κυβέρνησή του για να δουν όλα τα σχετικά θέματα και να κάνουν κάτι. Θεωρώ όμως σημαντικότερο να ανοίξει, με αυτή την αφορμή, το ερώτημα τι είδους εξέλιξη, «ανάπτυξη», θα θέλαμε να έχει αυτή η ταλαίπωρη χώρα. Θα θέλαμε – ο πρώτος πληθυντικός αφορά κυρίως τις κυβερνήσεις της, αλλά ασφαλώς και τους πολίτες – να δημιουργηθεί μια Γουατεμάλα, ένα Ελ Σαλβαδόρ, μια Τανζανία στη νότια Ευρώπη, με έναν εξαθλιωμένο ντόπιο πληθυσμό, τον φυσικό της (και όχι μόνον αυτόν) πλούτο προς πώληση και εκμετάλλευση από πιο «ανεπτυγμένες» χώρες, το μέλλον της προδιαγεγραμμένο κατά τα πρότυπα χωρών που υπάρχουν, «αναπτύσσονται» και χρησιμεύουν περισσότερο ως πλουτοπαραγωγικές πηγές για άλλες χώρες;
Δειτε επίσης: