Λάμπρος Τσουκνίδας
Το 2016 τελειώνει, η σεξουαλική απελευθέρωση μετράει μισόν αιώνα, ο φεμινισμός μερικές δεκαετίες παραπάνω και όμως, 1 στους 3 Έλληνες, 1 στους 5 Ευρωπαίους, 1 στους 2 Ανατολικοευρωπαίους γυρνά το ρολόι του κάτι χιλιετίες.
Κοίταζα τριγύρω μου στο μετρό και προσπαθούσα να φανταστώ πώς γίνεται ένας από τους τρεις συνεπιβάτες μου, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, να δικαιολογεί τον… βιασμό, όπως έδειξε το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που αποδίδει αυτή την άποψη στο 32% των Ελλήνων, έναντι του 27% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη και του 47% της Ουγγαρίας ή του 55% της Ρουμανίας!
Πώς βγήκε το αποτέλεσμα; Από τις απαντήσεις στο ερώτημα: «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογείται σε συγκεκριμένες καταστάσεις»! Ποιες ήταν οι καταστάσεις που περιγράφονταν; Να είναι κάποιος «μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών», «να πας εθελοντικά στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα έπειτα από πάρτι ή ραντεβού», να φοράς «προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα», να μη «λες ξεκάθαρα όχι ή να μην αντιστέκεσαι», να «έχει προηγηθεί φλερτ», «να έχεις αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους», να «περπατάς μόνος έξω το βράδυ»! Ένας στους τρεις Έλληνες, το 20% των γυναικών πανευρωπαϊκά, απάντησε θετικά! Συμμερίστηκε δηλαδή το σκεπτικό «τα ‘θελε και τα ‘παθε»! Αποδέχτηκε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κυκλοφορεί μόνη το βράδυ, δεν μπορεί να έχει περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους, δεν μπορεί να ντύνεται όπως θέλει, δεν μπορεί να φλερτάρει χωρίς αυτό να την καθιστά αυτομάτως αντικείμενο του σεξ! Δηλαδή, για να συνεννοηθούμε, τι διαφορετικό ισχυρίζεται το ISIS που, κατά τα άλλα, αντιμετωπίζουμε με απέχθεια;
Το 2016 τελειώνει, η σεξουαλική απελευθέρωση μετράει μισόν αιώνα, ο φεμινισμός μερικές δεκαετίες παραπάνω και όμως, 1 στους 3 Έλληνες, 1 στους 5 Ευρωπαίους, 1 στους 2 Ανατολικοευρωπαίους γυρνά το ρολόι του κάτι χιλιετίες.
Τότε που στο “Έπος του Γκίλγκαμες”, το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό κείμενο στην ανθρώπινη Ιστορία, πρωτοκαταγράφεται το «προνόμιο του άρχοντα», το δίκαιο της πρώτης νύχτας…
«Το συμβούλιο των θεών έτσι έχει αποφασίσει» έγραφε ο αρχαίος πάπυρος. Από τότε, οι κοινωνίες ξεπέρασαν τη βούληση των θεών, γέννησαν τηνΔημοκρατία -και στην Ινδία, όχι μόνο στην Αθήνα-, αλλά γνώρισαν και πισωγυρίσματα κάθε φορά που η επίκληση της θείας βούλησης έφερνε τον Μεσαίωνα, τη δουλοπαροικία, την άγρια εκμετάλλευση. Σε μια τέτοια σκοτεινή εποχή ξαναπλησιάζουμε, μια εποχή κατά την οποία η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν θεωρείται αυτονόητη. Μια ματιά γύρω μας, μια ματιά στην τηλεόραση μας δείχνει ότι, από τις κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές μέχρι τις αξίες του ατομισμού που τους επέτρεψαν να γίνουν αποδεκτές, το μήνυμα είναι ένα: Οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι, ο κάθε είδους ισχυρότερος επιβάλλει τη θέλησή του καταπατώντας την ελευθερία του άλλου. Νοσηρό γέννημα αυτής της συλλογιστικής είναι η αποδοχή του βιασμού. Και η βροντερή άρνησή του, χωρίς κανένα «ναι μεν, αλλά», είναι απαραίτητο βήμα για τη συνολική ανατροπή των αντιδημοκρατικών συλλογιστικών και πολιτικών.
Στην ίδια κατηγορία:
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζεται σε ορισμένους δρόμους στην Κεντρική Μακεδονία
Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αίτηση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα για τη μη έκδοσή του στην Κύπρο
Πρόστιμα 40-60.000 ευρώ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο βεβαίωσε το ΣΕΠΕ
Φυλάκιση ενός έτους σε 3 μέλη του κινήματος των Σκουριών