Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος το 2017 και το 2018, τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν ενημέρωσε τους θεσμούς για τη λήψη των μέτρων αυτών, παρότι δεσμεύεται να το κάνει, υποστηρίζει ότι η χώρα είναι «ειδική περίπτωση» και τέλος σημειώνει ότι οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν σχετικά με τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ESM πάγωσε τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, ώστε να εξεταστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα – μετά από παρέμβαση Σόιμπλε – κίνηση που προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση της Αθήνας αλλά και ευρωπαίων εταίρων.
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει τώρα στη συνέντευξη του, ότι «οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους στόχους για το 2017 και το 2018. Οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν πλέον τι θα κάνουν». Υπογραμμίζει επίσης ότι αν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.
#Regling: #Greek fiscal policy measures not expected to change projected outcomes in 2017/18. #ESM Member States will now decide what to do
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα, δεσμεύεται να συζητά προκαταβολικά με τους θεσμούς όλα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, τα οποία ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στους στόχους του προγράμματος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με την υπεραπόδοση στο πλεόνασμα».
«Δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις την ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν. Ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε πρακτικές συνεργασίας που ενισχύουν την εμπιστοσύνη» προσθέτει.
Για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος υποστηρίζει ότι πηγαίνει «σχετικά καλά» και προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις. «Στην παρούσα φάση έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση αλλά ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πρόοδο», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, κι αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί είχε μεγαλύτερα προβλήματα, δεύτερον γιατί οι διοικητικές δομές είναι αδύναμες και τρίτον γιατί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη διαταραχή στην πορεία του προγράμματος, λόγω της νέας κυβέρνησης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Κούλογλου: Ο Ομπάμα θύμισε τον Τζον Κένεντι στο Βερολίνο
Η μυστική συνάντηση των «4» στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα
Συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο ευρωκοινοβούλιο παρουσία…