Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικό, το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά η κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να αισθάνεται χαρά και τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.
Κατά την επίσκεψή του στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down της Καλαμαρίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κρίση όξυνε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό έλλειμμα της χώρας.
«Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που τα δισεκατομμύρια παιζόντουσαν στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα», ανέφερε.
Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζετε τις συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημοσιονομικά της χώρας. Η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών να κατευθύνονται εκεί.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί».
Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών με σύνδρομο Down είπε: «Τα θέματα που αντιμετωπίζετε εσείς είναι σύνθετα, γιατί εσείς ζείτε με την αγωνία ότι όταν κάποια στιγμή, όπως όλοι μας, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά, πώς αυτά τα παιδιά θα σταθούν στα πόδια τους και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας.
Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης αλλά και στην κατεύθυνση πόρων στη δημιουργία καινούριων δομών.
Δέχτηκε τα δώρα του Συλλόγου και φύτεψε μαζί με τα παιδιά μια ελιά στην είσοδο του κτιρίου | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του χώρου του Συλλόγου, ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά.
«Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος είναι τα λειτουργικά έξοδα που θα έχει αργότερα ο σύλλογος, αλλά και ο ελλιπής εξοπλισμός που υπάρχει τώρα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούμε. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο για Κέντρο Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά λείπει κάποιος εξοπλισμός για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια. Εξυπηρετεί 90 άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 450 μέλη, οικογένειες από όλη την Ελλάδα», ανέφερε.
Νωρίτερα, στον «Αστερόκοσμο» της ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας πέρασε συγκινητικές στιγμές με προσφυγόπουλα την ώρα ,που έπαιζαν μαζί με ελληνόπουλα, και μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σημείωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είναι σημαντικό ότι «έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».
Συνάντηση με Άνθιμο
Ύστερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά να μιλήσει μαζί του.
Ο Μητροπολίτης έθεσε στον πρωθυπουργό την κατασκευή του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων στον χώρο του παλιού Ορφανοτροφείου στην Τούμπα, το οποίο έχει κατεδαφιστεί μετά την αιφνίδια και βίαιη εκκένωσή του από αλληλέγγυους και πρόσφυγες τον Ιούλιο.
Θυμίζουμε ότι τότε δήμος, νομαρχία και εκκλησία είχαν συνεργαστεί άψογα για να εξουδετερώσουν όσα… υπόλοιπα ανθρωπιάς «ευδοκιμούσαν» ακόμα στην πόλη.
Το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος» αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αστυνομία και αντιεξουσιαστές, που διεκδικούσαν τη χρήση του ως χώρου πολιτικού προβληματισμού.
Από τη συνομιλία των δύο ανδρών | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Σειρά παρεμβάσεων
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη», μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ.
Σε παρέμβαση προχώρησαν και συνδικαλιστές του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήθελαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αποχώρησαν μετά τη διαβεβαίωση ότι θα συναντηθεί μαζί τους σε μία από τις προσεχείς επισκέψεις του στην πόλη.
Επίσης, έξω από το χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, βρέθηκαν συμβασιούχοι στην καθαριότητα στον δήμο Καλαμαριάς, που έθεσαν αρχικά στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και στη συνέχεια στον Αλέξη Τσίπρα, το θέμα που τους απασχολεί.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, Αργύρης Παρθενιάδης, έγινε μια «παράσταση διαμαρτυρίας για τους παρατασιούχους των δήμων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και δεν επιτρέπεται από τους επιτρόπους η πληρωμή τους» και ζήτησε να λυθεί το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ακόμη, κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν εκεί, έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της παροχής ρεύματος σε μέλη ευπαθών ομάδων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ανέφερε για το εργασιακό των συμβασιούχων ότι πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά -όπως είπε- έγινε ένα πρώτο βήμα και αναζητείται λύση.
Τέλος, προσκάλεσε τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους σε διάλογο. Για την ηλεκτροδότηση, είπε ότι όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο έχουν δωρεάν ρεύμα, ενώ και η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει δόσεις σε βάθος χρόνου, πέρα από το κοινωνικό τιμολόγιο και την ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με συμβασιούχους του δήμου καλαμαριάς | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: