Ας ελπίσουμε το νέο ΕΣΡ να λειτουργήσει αποτελεσματικά
και γρήγορα με τις άδειες | Dreamstime
13.01.2017, 16:19 | εφσυν
Θυμάμαι την αβανταδόρικη φράση της Δεξιάς, των νεοφιλελευθέρων, αλλά και του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, παλιότερα, ότι αν υπήρχε το ΣτΕ, η Δικαιοσύνη και η γραφειοκρατία την εποχή του Περικλέους, δεν θα είχε γίνει ούτε καν η Ακρόπολη των Αθηνών. Την είχαν πει επανειλημμένως αυτή την εξυπνάδα για κάθε διαμαρτυρία και εμπόδιο, κατά την άποψή τους, που συναντούσαν στις πολιτικές επιλογές τους για τα λεγόμενα μεγάλα δημόσια έργα και την Ολυμπιάδα. Και εννοούσαν ότι δεν πρέπει να καθυστερεί τίποτα την ανάπτυξη της «ισχυρής Ελλάδας» εν ονόματι περίεργων ευαισθησιών (περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών, μακροπρόθεσμων επιβαρύνσεων, μιζών, λαδωμάτων, αυθαιρεσιών κ.λπ).
Μπορεί και να είχα δίκιο σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, όμως γενικά δεν είχαν καθόλου δίκιο και ευγενή κίνητρα, όπως απέδειξε… η νεκροψία, δηλαδή η χρεοκοπία, η διαφθορά, η κοινωνική ανισότητα και η οικολογική καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας.
Αυτό το δόγμα, δηλαδή, το «αφήστε μας να κάνουμε χωρίς τρικλοποδιές την πολιτική μας ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα», θα μπορούσε να αντιστραφεί στην εποχή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Να πει, λ.χ, η κυβέρνηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια) και στη συμπαθή τάξη των βαρόνων των ΜΜΕ, ότι εσείς καταστρέφετε, με τις προσφυγές στο ΣτΕ και την ανυπόστατη προπαγάνδα σας, τη διαδικασία εξορθολογισμού της λειτουργίας και τη δημοκρατική ομαλότητα στον ευαίσθητο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ελεύθερης εκπομπής και λήψης. Αυτό με ένα τρόπο έγινε.
Και η ίδια η ζωή έδειξε ότι αντί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αφεθεί ύστερα από τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις να προχωρήσει μετά από 20 χρόνια την νόμιμη αδειοδότηση των καναλιών και των ραδιοσταθμών ελεύθερης λήψης, έγινε επί μήνες αληθινός πόλεμος φθοράς για να μην αλλάξει τίποτα. Οι βαρόνοι των Μέσων και η Δεξιά (με την κεντρο-αντι-αριστερά από δίπλα) κατάφεραν να κερδίσουν χρόνο, να πλήξουν την κυβέρνηση, να την απειλήσουν ακόμα και με πτώση, προκειμένου να παραμείνει το ίδιο ασύδοτο καθεστώς στο οποίο είχαν βολευτεί να ασκούν το λειτούργημα της διαπλοκής.
Η σημερινή απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ επιτρέπει, φοβάμαι, σ΄όλες τις πλευρές να συνεχίζουν να πανηγυρίζουν, μολονότι το δικαστήριο δέχεται ως αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας από το ΕΣΡ (την εποχή που η Ν.Δ εμπόδιζε τη συγκρότησή του). Το ΣτΕ λοιπόν δεν απορρίπτει το σύνολο του νόμου Παππά, επιβεβαιώνει όμως ρητά ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με τις συνεχείς προσωρινές παρατάσεις της λειτουργίας τους, είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και απαιτεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα αμέσως με την επανάληψη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και να σέβονται τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.
Δεν είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε τώρα το πόσο και τι έχασε η χώρα από όλη αυτή την περιπέτεια. Ας ελπίσουμε το νέο ΕΣΡ να λειτουργήσει αποτελεσματικά και γρήγορα με τις άδειες, μπας και σταματήσει αυτή η κακοφωνία των ΜΜΕ και αρχίσει να επιστρέφει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημοσιογραφία. Όλοι έχουμε πια καταλάβει ότι το λειτούργημα της διαπλοκής έχει τελειώσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται… με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Με την ασύδοτη και αντικοινωνική «φύση της εξουσίας», είχε σχέση.