Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τον παραγωγικό τομέα και τους αγρότες. Στην συζήτηση, πάντως, κυριάρχησαν τα ζητήματα των εξελίξεων στον ΔΟΛ, αλλά και στην οικονομία και τη διαπραγμάτευση.
Κατά την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού προέβη σε σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό, μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης για τον παραγωγικό τομέα και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.
Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για σκληρή και επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις «χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας».
Επισημαίνοντας ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα, έχουμε ωστόσο σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η Ε.Ε. και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.
Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.
Προϋπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός.
Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο ΥΠΕΞ, γιατί είναι αυτονότη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τρεις επιδιώξεις
Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας αποτελούν τις τρεις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθεσε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ
Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.
Επίθεση στη Ν.Δ.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, πέρασε στην επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού όταν υποστηρίζει ότι αν δενείχε πέσει η κυβέρνησή της το 2015, και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη με αφορμή τη δήλωσή του ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση σχολίασε: «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!».
Επίσης, τον κατήγγειλε για τη στάση που τήρησε στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016 και τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.
«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.
«Πετυχαίνουμε στόχους»
Στη συνέχεια, όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών και πετυχαίνουμε τους στόχους γιατί βάλαμε το κράτος να δουλέψει και όχι να εξυπηρετεί τους φίλους μας».
Μίλησε για ρεκόρ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Αυτός είναι ο δρόμος για την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση για τις πιο αδύναμες κατηγορίες πολιτών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, στα μέσα του 2018».
Και απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:
«Αν το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλό είναι να το εγκαταλείψετε».
«Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, πείτε μας κ. Μητσοτάκη θέλετε να υπογράψουμε ότι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να εφαρμόσουμε μέτρα 4,5 δισ; Το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστεί; Θέλετε να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθείτε πολιτικά και μετά να έλθετε ως “λευκός ιππότης” για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη».
Τέλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει «να ολοκληρώσει την καταστροφή που άφησαν το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος» και την κάλεσε να απαντήσει σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν τη θέση της για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για τις απαιτήσεις του για σκληρά μέτρα, για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα δώσουμε δάνεια με αέρα στον ΔΟΛ»
Κατά την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στις κατηγορίες που δέχθηκε από αργηχούς κομμάτων αναφορικά με το θέμα Μουλόπουλου-ΔΟΛ σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα.
Πρόσθεσε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν ουσιαστικά στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι». «Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε.
Τόνισε, πάντως, ότι την κυβέρνηση δεν θα την κατευθύνει καμία εκδικητική μανία συμπληρώνοντας ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η ιστορικότητα συγκροτημάτων, οι τίτλοι και οι εργαζόμενοι τους και πως θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσουν.
«Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε και εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης, αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλει στα πλαίσιο του νόμου. Πρόσθεσε ότι όμως η ιδιοκτησία απ’ όσο γνωρίζει δεν θέλει να βάλει χρήματα και τόνισε ότι όμως οι τράπεζες δάνεια με αέρα δεν θα δώσουν. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος ζητούν να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να βοηθήσει, αλλά αυτό δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν. «Δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα, και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους» υπογράμμισε.
Συνεπώς, σημείωσε ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».
«Καθαρές κουβέντες, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση, εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους. Άλλα τους ενδιαφέρουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σκληρή σύγκρουση με αφορμή το αγροτικό