Το ζητούμενο για τη διάσωση του ΔΟΛ είναι να βρεθεί επενδυτής που θα τοποθετήσει 25 έως 30 εκατ. ευρώ στο συγκρότημα | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
20.01.2017, 10:00 | εφσυν
«Kαζάνι» που βράζει είναι πλέον ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη εξαιτίας της επικείμενης έλευσης του Βασίλη Μουλόπουλου. Την ίδια ώρα το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΟΛ έχει πάρει φωτιά από αναγνώστες του που διαμαρτύρονται θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. επιχειρεί να ελέγξει τις δύο ιστορικές εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα».
Χθες, «Τα Νέα» κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στα όσα συμβαίνουν στον ΔΟΛ και τίτλο «Αλήθειες και Κραυγές», με το κύριο άρθρο να έχει τίτλο «Τι (δεν) είναι οι εφημερίδες».
Σε αυτό σημειωνόταν ότι παρά την παγκόσμια παρακμή του Τύπου, τα παραδοσιακά ΜΜΕ εξακολουθούν «να ασκούν επιρροή» γι’ αυτό και «λυσσωδώς προσπαθούν να τα ελέγξουν ακόμη κι εκείνοι που πολιτεύονται δαιμονοποιώντας τα» και κατέληγε:
Αν αύριο κάποιος τυπώσει ένα φύλλο με τους ιδεασμούς του, κοσμώντας το με το λογότυπο των “ΝΕΩΝ”, αυτό που θα κρεμαστεί στα περίπτερα δεν θα είναι “ΤΑ ΝΕΑ”. Οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια
Στην εφημερίδα γνωστοί αρθρογράφοι εξαπολύουν βολές χρεώνοντας στην κυβέρνηση επιχείρηση ελέγχου των ΜΜΕ, ενώ άλλοι συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να δουν τι ακριβώς σχεδιάζεται. Στα ρεπορτάζ εστιάζουν στην πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή λόγω του ΔΟΛ και στη ρύθμιση για τα ΜΜΕ που πρότεινε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση. Να αναλάβουν δηλαδή την ευθύνη γι’ αυτό όλες οι παρατάξεις.
Σε αυτό εστίασε και ο Β. Μουλόπουλος μιλώντας, μετά την παραίτησή του από πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αυγής» και πριν αναλάβει καθήκοντα στον ΔΟΛ, στην Αγγέλα Νταρζάνου στην «Αυγή». Εκανε λόγο για πρόβλημα δανεισμού και ανάγκη επενδυτή που θα βάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ.
«Οχι ακόμη»
Ο Μιχάλης Μητσός στις «Διαστάσεις» του («ΝΕΑ») επισήμαινε ότι συνεχίζουν κανονικά, «δεν περάσαμε στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι ακόμη τουλάχιστον…». Σημείωνε ότι κανένας «Μουλόπουλος δεν έχει επέμβει στα κείμενα. Οχι ακόμη τουλάχιστον…».
Αφηνε αιχμές για το αν προσεχώς τα κείμενά τους θα περνάνε από έλεγχο «κομισαρίου» για να καταλήξει: «Δεν μας εξαγόρασε κανείς, ούτε κυριολεκτικά ούτε μεταφορικά. Κι αν δεν εμφανιστεί κάποιος επενδυτής, θα πεθάνουμε, με ή χωρίς Μουλόπουλο…»
Πέρα από τους… συνειρμούς, λόγω έλευσης του συγκεκριμένου προσώπου, στις τελευταίες γραμμές που προαναφέρθηκαν βρίσκεται μάλλον και η πραγματική εικόνα. Τουλάχιστον σήμερα. Οι τράπεζες δεν κατέθεσαν ακόμη αίτηση για την υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία. Αναμένεται να το κάνουν τη Δευτέρα (23/1).
Ειδικός εκκαθαριστής
Το σημαντικό για την επόμενη μέρα στον ΔΟΛ είναι να βρεθεί επενδυτής που θα βάλει 25 με 30 εκατ. ευρώ ώστε σε επόμενη φάση με τις τράπεζες να έχουν βάλει ειδικό εκκαθαριστή (ίσως την Grand Thorton) που θα κάνει τα απαραίτητα σχέδια εξυγίανσης, να προχωρήσουν σε ένα «βαθύ κούρεμα» για να περάσει στη νέα εποχή το δημοσιογραφικό συγκρότημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα πιθανό επενδυτικό σχήμα θα συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης (του ΠΑΟΚ) που διαθέτει ρευστό και έχει δείξει ενδιαφέρον για ΜΜΕ ώστε με μια συνεργασία πιθανότατα με τον Φώτη Μπόμπολα («Πήγασος») να αναλάβουν τη διαχείριση του νέου ΔΟΛ. Σε αυτό το σχήμα είχαν ακουστεί τόσο το όνομα του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου (έχει δείξει ενδιαφέρον για εμπλοκή στο MEGA) όσο και του Δημήτρη Μάρη (24 Media).
Ο τελευταίος χθες έσπευσε με μια δήλωση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: «Ο Ομιλός μας έχει ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπτυξης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τμήμα του οποίου δεν αποτελεί η ανάμειξή μας στον ΔΟΛ». Στελέχη του ομίλου σημείωναν ότι υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση στον χώρο του ραδιοφώνου «ενώ παραμένει ενεργό και το ενδιαφέρον για την τηλεόραση και ειδικότερα το ΜΕGA».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: