Πλεονέκτημα, κατά τον επικεφαλής του ESM, είναι ότι σχέδιο δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε. | AP Photo/Petros Karadjias
30.01.2017, 17:15 | efsyn.gr
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας «εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού», ώστε να διευκολύνει τις πωλήσεις των «κόκκινων δανείων» ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι μια ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα» θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δήλωσε ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια που βαρύνουν τις τράπεζες σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα είναι μια «πολύτιμη» κίνηση προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτάσεις της EBA και ζήτησε να υπάρξει στήριξη από τον δημόσιο τομέα προς αυτή την πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα».
«Πιθανόν θα χρειαστεί κάποιος ρόλος για τον δημόσιο τομέα», δήλωσε.
Και εξήγησε ότι η νέα οντότητα θα έχει στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 250 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχέδιο δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, που υποστήριξε ότι αυτό «πολιτικά είναι πλεονέκτημα», αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε. αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στα σχέδια για επιμερισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για να διασωθούν τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων στα τραπεζικά τους συστήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: