Μαριάννα Τζιαντζή
«Οι Αιγύπτιοι γράφουν βιβλία, οι Λιβανέζοι τα πουλάνε και οι Ιρακινοί τα διαβάζουν», λέγανε κάποτε οι Ιρακινοί, ένας λαός που αγαπούσε την ανάγνωση.
Τώρα η παροιμία πρέπει να συμπληρωθεί: «…και οι Λίβυοι τα καταστρέφουν». Και δεν εννοώ τους τζιχαντιστές της Λιβύης.
Εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία που έρχονταν με ένα φορτηγό από την Αίγυπτο κατασχέθηκαν πριν από λίγες μέρες στην ΑλΜαρτζ στην ανατολική Λιβύη με εντολή της τοπικής Αστυνομίας.
Η πόλη αυτή, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Λιβύης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Στρατού με ηγέτη τον περιβόητο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που θεωρείται μαχητής κατά της «τρομοκρατίας».
Με μεταμοντέρνα κριτήρια κατασχέθηκαν βιβλία του Νίτσε, του Νταν Μπράουν, του Κοέλιο, του Ναγκίμπ Μαχφούζ.
Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία, τα βιβλία αυτά προπαγανδίζουν «τον σιισμό, την ηθική χαλαρότητα, τον σουφισμό, το κοσμικό κράτος και τη διαστροφή».
Οπως σχολιάστηκε, και ο Καντάφι απαγόρευε πολιτικά και ιδεολογικά βιβλία, όμως τουλάχιστον άφηνε τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία στην ησυχία τους.
Το 2011 ο Ομπάμα υποστήριζε ότι ο Καντάφι σχεδίαζε μια «γενοκτονία» σε βάρος του ίδιου του λαού του, γεγονός που υπαγόρευε την άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.
Από τότε η Αμερική πραγματοποίησε περίπου 10.000 αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη με θύματα χιλιάδες αμάχους.
Ο πιο πρόσφατος βομβαρδισμός έγινε την προπαραμονή της ορκωμοσίας του Τραμπ και ο απολογισμός του ήταν «80 τζιχαντιστές νεκροί».
Περίπου 100 Λίβυοι συγγραφείς, με κοινή δήλωσή τους, καταδίκασαν την αρπαγή των βιβλίων.
Αν τα βιβλία τα είχε κατασχέσει ο ISIS, θα λέγαμε ότι υπάρχουν και χειρότερα, όπως σφαγές ανθρώπων, καταστροφές και λεηλασίες μνημείων.
Ομως ο Χάφταρ είναι το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ και της CIA. Ανάπηρη αποδείχτηκε η ελευθερία που έταξε στον αραβικό κόσμο ο Ομπάμα και ο προκάτοχός του, ανάπηρα, μουδιασμένα και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά ανακλαστικά μας.
Υπάρχουν και χειρότερα από το να μην μπορείς να διαβάσεις τη «Γέννηση της τραγωδίας» ή τον «Αλχημιστή».
Ιδίως αυτές τις μέρες, η βαρβαρότητα της κυβέρνησης Τραμπ μονοπωλεί τις ευαισθησίες μας και τη δίκαιη αγανάκτησή μας, όμως οι σπόροι του σκοταδιού, που τώρα μοιάζει να τυλίγει όλη την ανθρωπότητα, έπεφταν εδώ και πολύ καιρό.
Και η τύχη των βιβλίων, που κατασχέθηκαν σαν να ήταν ένα λαθραίο φορτίο τσιγάρα, θα έπρεπε να μας νοιάζει, μια που συχνά το σκοτάδι μεταδίδεται πιο γρήγορα από το φως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: