Τάκης Μίχας
Μεντεγίν-Κολομβία
Ο ιστορικός του μέλλοντος που θα γράψει τη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής δεν πρόκειται να αναζητήσει τον μοχλό της Ιστορίας ούτε στην «πάλη των τάξεων» ούτε στον «αγώνα για την ελευθερία», αλλά στους μηχανισμούς που σχετίζονται με την καλλιέργεια, τη διανομή και το μάρκετινγκ της κοκαΐνης.
Γι’ αυτό η συμφωνία που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των ανταρτών της FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας για την εξάλειψη της καλλιέργειας της κόκας θεωρείται ιστορική.
Η Κολομβία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή κοκαΐνης (στην πρώτη θέση είναι το Περού).
Υπολογίζεται ότι σήμερα 150-200 χιλιάδες στρέμματα είναι αφιερωμένα στην παράνομη καλλιέργεια της κόκας στην Κολομβία.
Μέχρι σήμερα η καλλιέργεια της κόκας από τους χωρικούς γινόταν σε περιοχές που ελέγχονταν είτε από τη FARC είτε από τους «bacrim» (συμμορίες με διασυνδέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις).
Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αφορά 72.000 οικογένειες καλλιεργητών κόκας, έχει διάρκεια δύο ετών και θα κοστίσει 180.000 δολάρια ανά οικογένεια.
Στόχος του, η υποκατάσταση της καλλιέργειας της κόκας με άλλες νόμιμες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Φυσικά ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν και δεν απέδωσαν. Γιατί να αποδώσουν αυτή τη φορά;
Oι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι συντρέχουν δύο κυρίως λόγοι.
Ο πρώτος είναι ότι αυτή τη φορά το ξερίζωμα των καλλιεργειών της κόκας δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί ο καλλιεργητής στο πρόγραμμα.
Τις προηγούμενες φορές, αν ο καλλιεργητής δεν είχε καταστρέψει τα φυτά του, θεωρούνταν παράνομος και δεν του επιτρεπόταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Τώρα πρόκειται να ψηφιστεί νόμος που θα αναστέλλει για ένα έτος τη δίωξη του παράνομου καλλιεργητή.
Ομως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι αυτή τη φορά συμμετέχει η FARC στο πρόγραμμα.
Οσο μαινόταν ο εμφύλιος στη χώρα, οι αντάρτες της FARC (όπως και οι bacrim) υπονόμευαν κάθε προσπάθεια των κυβερνητικών στρατευμάτων να ξεριζώσουν τις φυτείες.
Ομως ένας νέος κίνδυνος εμφανίζεται.
Καθώς η FARC, μετά τις Συμφωνίες της Αβάνας που εδραίωσαν την ειρήνη στη χώρα, αφοπλίζεται και αποσύρεται από τις διάφορες αγροτικές περιοχές που έλεγχε, νέες ένοπλες ομάδες σπεύδουν να καλύψουν το κενό.
Πρόκειται είτε για ομάδες bacrim είτε για ομάδες «αποστατών» της FARC, κυρίως νέων που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν μια τόσο προσοδοφόρα ενασχόληση.
Αυτές οι παράνομες ομάδες πιέζουν τους αγρότες να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση στις προσπάθειες για την υποκατάσταση της καλλιέργειας της κόκας απειλώντας ότι θα σκοτώσουν όποιον αγροτικό ηγέτη υποστηρίζει το πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: