agrinionews | 4 Φεβρουαρίου 2017, 7:25 μμ
Ένα θέμα με πολλές προσεγγίσεις είναι οι περιοχές που προστατεύονται περιβαλλοντικά με κάποιες συμβάσεις. Η εφαρμογή geodata του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την συνολική κατάσταση στο Νομό.Πηγή: geodata.gov.gr
Ο μισός λοιπόν τουλάχιστον «καλύπτεται» από τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και τα καταφύγια άγριας ζωής. Με πράσινο χρώμα είναι το πρώτο, με κίτρινο-κόκκινο το δεύτερο.
Στις περιοχές Natura δραστηριότητες όπως η γεωργία, η θήρα ή ο τουρισμός, μπορούν να πραγματοποιούνται εντός των ορίων του Natura, αλλά στο μέτρο που δεν θίγουν τις ανάγκες διατήρησης της φύσης.
Στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύεται η Θήρα, κάθε είδους της άγριας πανίδας, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση. Επίσης απαγορεύεται η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση υδατικών πόρων, η ένταξη σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό κ.α.
Oι περιοχές ειδικά των Natura δημιουργούν ένα πλέγμα που ερμηνεύεται είτε προστασίας της φύσης είτε περιορισμού της ανάπτυξης. Από την άλλη δημιουργούνται κοινωνικά και ηθικά διλήμματα διαφόρων λογής παρεμβάσεων ή επενδύσεων που γίνονται.
Το θέμα είναι ότι ο παραπάνω χάρτης αποτελεί μπούσουλα ανάπτυξης, ο οποίος υπαγορεύει δράσεις εκτός των χρωματιστών ορίων ή εντός με υψηλό νομικό ρίσκο ως προς το εύρος των περιορισμών. Όπως και να έχει, είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη για το πως μπορεί να κινηθεί το μέλλον του τόπου μας…