Σύγκρουση Τσίπρα - Θεοδωράκη για τη διαφθορά | EUROKINISSI
10.02.2017, 08:55 | efsyn.gr
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά στο πλαίσιο της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού».
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη.
Επισήμανε ότι στόχος για πλεόνασμα ήταν 0,5% και ξεπεράσαμε το 2% και σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου και τα λένε αυτοί όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο.
Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι, ότι καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από την φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο, ό,τι καταφέραμε και είχαμε εισπράξεις.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η γιγάντωση του φαινομένου είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης, και ότι δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα.
Δήλωσε δε ότι «αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».
Στη συνέχεια σημείωσε έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ.
Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.
«Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις»
Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, δολοφονήθηκαν πολιτικά χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, βγήκε μέσα από μια Επιτροπή της Βουλής και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε με το δημόσιο χρήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. «Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είπε.
Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη. Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.
Στη δευτερολογία του ο ίδιος επιτέθηκε στην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», είπε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens έκανε λόγο για «ένα αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε χρόνια όπως και ο ελληνικός λαός».
Χάρη στις προσπάθειές μας η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη, στο εδώλιο θα καθίσουν 67 στελέχη, όχι, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος γιατί κάποιοι φίλοι του είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καραβέλας επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του και ο ίδιος έχει θέσει και το ζήτημα αυτό στην κ. Μέρκελ»
Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση θέλει κομματικό κράτος
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ο δεύτερος θέλει να ελέγξει και να δημιουργήσει κομματικό Τύπο, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς και κομματικό προϋπολογισμό.
Ζήτησε να κοπούν τα θαλασσοδάνεια και να τιμωρηθούν όσοι τα πήραν. «Να σώσουμε τα έντυπα και τους εργαζόμενους κι όχι τους εκδότες. Αυτοί να πληρώσουν. Φοβάμαι ότι δεν θέλετε να σωθούν», είπε.
Για ανικανότητα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ισχυρίστηκε ότι έχει μικρή επαφή με όσα ζει σήμερα η Ελλάδα και δεν έχει κάνει τίποτα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.
Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα με βάση στοιχεία έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα, τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών».
Στην πρωτολογία του ο υποστήριξε ότι η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά
Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνω μόνο δύο στάσεις: Στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίες δημοσίων έργων. Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. ‘Ανθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απέξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός, κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα. Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.
Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε οκτώ εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες, έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας. Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ TV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟεφημερίδα.
«Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα», όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Πρότεινε Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων, θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους, ενιαία Αρχή Προμηθειών με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες χωρίς παραθυράκια, δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: