Με όπλο την αλληλεγγύη, οργανώσεις από 35 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μια κινητοποίηση ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια, τις διακρίσεις, την ανισότητα, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία
02.03.2017, 18:04 | εφσυν
«Ας σειστεί η Γη». Με αυτό το σύνθημα γυναικείες και κοινωνικές οργανώσεις από 35 χώρες θα τιμήσουν την 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με μια Παγκόσμια Απεργία Γυναικών.
Ολα ξεκίνησαν από τις Πολωνές, που στις 3 Οκτωβρίου κήρυξαν απεργία γυναικών και οργάνωσαν μια διαδήλωση τόσο μαζική ώστε ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει νομοσχέδιο που προέβλεπε πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.
Επειτα, στις 19 Οκτωβρίου, ήρθαν οι Αργεντίνες που ως απάντηση στους φόνους επτά γυναικών μέσα σε μία εβδομάδα απήργησαν διεκδικώντας το τέλος της βίας και της οικονομικής επισφάλειας.
Πολωνές και Αργεντίνες συναντήθηκαν στα κοινωνικά μέσα και έκαναν έκκληση στις γυναικείες συλλογικότητες του πλανήτη να συντονίσουν δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
Η ιδέα της παγκόσμιας απεργίας για την 8η του Μάρτη έπαιρνε σάρκα και οστά και μπολιάστηκε από τις Αμερικανίδες που στις 21 Ιανουαρίου συγκλόνισαν τον κόσμο με τη μεγαλειώδη Πορεία των Γυναικών κατά των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.
Για τις διοργανώτριες, η Παγκόσμια Απεργία των Γυναικών είναι ένα όχημα για να αναγνωριστεί η τεράστια αξία των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, παρότι αμείβονται λιγότερο, βιώνουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια και περισσότερες διακρίσεις, ανισότητα, σεξουαλική παρενόχληση και βία.
Καλούν τις γυναίκες να απέχουν από κάθε εργασία, απλήρωτη ή αμειβόμενη, απαιτώντας τα συνδικάτα να καλύψουν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην απεργία. Και να βγουν στους δρόμους να βροντοφωνάξουν ότι τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.
Με αυτή την έκκληση η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποκτά βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα καθώς αυτή η απεργία δεν καταγγέλλει απλώς αόριστα τη μισογυνία και τον σεξισμό, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, και ιδίως μια από τις πλέον δραματικές του εκφάνσεις: τη θηλυκοποίηση της φτώχειας.
Το κυνήγι μαγισσών
«Σκεφτήκαμε την απεργία ως μέσο για να τραβήξουμε την προσοχή ενάντια στη νεοσυντηρητική επίθεση που επιχειρεί να πλήξει δικαιώματα, ελευθερίες και ζωές. Αυτή η επίθεση ισοδυναμεί με ένα κυνήγι μαγισσών και επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα μισογυνικές και ρατσιστικές αρχές: από τη δημόσια ρητορική και τα μέτρα πολιτικής ώς τις δολοφονίες γυναικών», γράφει η ανακοίνωσή τους.
Οι δε Αργεντίνες συμπληρώνουν:
«Οι γυναίκες του κόσμου συναντιόμαστε για να καταγγείλουμε πως το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τις επισφαλείς και άτυπες οικονομίες μας, ότι τα κράτη και οι αγορές μάς εκμεταλλεύονται όταν μας καταχρεώνουν, ότι ποινικοποιούν τις μεταναστευτικές ροές που από ανάγκη ακολουθούμε, ότι αμειβόμαστε λιγότερο από τους άντρες, ότι δεν αναγνωρίζονται οι απλήρωτες δουλειές του σπιτιού και της φροντίδας που μεταφράζονται σε τουλάχιστον τρεις ώρες περισσότερη δουλειά για εμάς καθημερινά, ότι αυτή η οικονομική βία μάς καθιστά πιο ευάλωτες στην ανδροκρατική βία με πιο ακραία έκφρασή της τη θηλεοκτονία».
Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της επιστροφής στον ακραίο συντηρητισμό, γράφει η έκκλησή τους, «χρειάζεται ένας “νέος διεθνισμός” και το κίνημα των γυναικών αναδύεται ως μια ισχυρή εναλλακτική» στον βαθμό που βήμα το βήμα, χώρα τη χώρα, καταφέρνει να συσπειρώνει όλο και περισσότερους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ούτε η απόλυση ούτε η καταστολή θα τη φιμώσουν
Δεκάδες χιλιάδες εναντίον της βίας κατά των γυναικών